Maria tecknar bilden av en livsviktig muskel

Hjärtat har fått utstå mycket. Det har blivit en nött och trött symbol i språk, musik och konst. Konstnären Maria Ackerfors har träffat fem personer som inte tar ett fungerande hjärta för givet.– De har öppnat sina hjärtan – både bildligt och bokstavligt, säger hon.Idag öppnar utställningen "Av hela mitt hjärta" på KSM-labbet i Norrköpings Stadsmuseum.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2014-02-14 07:24

– Jag har stört mig på alla metaforer – allt gulligull. Hjärtat har verkligen blivit överanvänd som symbol, säger Maria Ackerfors.

Titeln "Av hela mitt hjärta" använder en av de nötta fraser som Maria Ackerfors reagerar emot. I sitt arbete hon har trängt bakom klichéerna och träffat fem personer, barn och äldre, kvinnor och män.

– De har en sak gemensamt – att de inte tar ett friskt hjärta för givet, berättar Maria Ackerfors.

Citat och porträtt

Hon har porträtterat personerna i tusch och intill teckningarna finns korta citat som speglar de medverkandes skiftande syn på sina hjärtan. Bland annat säger Emma: "Även om hjärtat bara är en muskel och känslorna sitter i hjärnan så var det väldigt viktigt och symboliskt för mig att spara en bit av hjärtat jag föddes med."

I utställningen arbetar Maria Ackerfors också med ljud och rörlig bild. Rummet fylls av hjärtljud och en videofilm visar ett hjärta som pumpar. Filmen har bearbetats digitalt så att den ger sken av att vara en tecknad.

– Jag är fascinerad av människokroppen och hjärtat som organ. Det är så komplext. Det är också intressant hur man förhåller sig till det – när det fungerar och inte fungerar, säger Maria Ackerfors.

Under hösten har hon studerat på Campus Norrköping och gått den fristående kursen "Tvärmedial gestaltning och samtidskonst". Utställningen är det avslutande momentet i kursen som handlar om att planera och utforma ett konstprojekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!