Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mäns våld mot kvinnor i skräckteater på Kvartersteatern

Kvartersteatern startar hösten med skräckteatern "Bränd", ett drama om kvinnohat genom historien. Totalt blir det sju föreställningar, med premiär den 29 oktober.

Jasmine Jägervigg spelar våldtäktsoffret Sofie i Kvartersteaterns uppsättning av nyskrivna dramat "Bränd" av Anna Nygren. Premiär är det den 29 oktober.

Jasmine Jägervigg spelar våldtäktsoffret Sofie i Kvartersteaterns uppsättning av nyskrivna dramat "Bränd" av Anna Nygren. Premiär är det den 29 oktober.

Foto: Mons Gregemark

Norrköping2021-10-15 14:00

Säsongspremiären den 29 oktober på Kvartersteaterns scen Tredje kammaren på Teater Bråddgatan 34 i kulturkvarteret Hallarna kan tack vare att restriktionerna hävts genomföras med så mycket publik som lokalen kan ta, nästan 40 personer.

Kvartersteatern har som tradition att spela skräckteater på hösten i halloweentider, Men begreppet har vidgats till exempelvis klimatdystopier eller som här i urpremiären för husdramatikern Anna Nygrens pjäs "Bränd" temat mäns våld mot kvinnor.

– Den här varianten på skräckteater är inte så mycket spökhistoria, utan den är lite läskig på ett annat sätt. Den är väldigt förankrad i verkligheten. Det handlar om mäns våld mot kvinnor och den utspelar sig i nutid under en våldtäktsrättegång men sedan gör vi nedslag i historien, eller historien sipprar in, kan man säga, i jämförelser med häxprocesser, säger regissör Frida Nyström.

– Den är jätteobehaglig, men väldigt viktig, säger Frida Nyström om pjäsen.

– Ganska dystopisk skulle jag vilja säga, säger Lisa Lambot, som spelar ett av vittnena vid våldtäktsrättegången.

Man kan känna igen tongångar från verkliga rättegångar, men här har det skruvats några varv till, berättar ensemblen.

– Lisas rollfigur kommer in och tror att hon ska vittna, att hon ska berätta vad hon har sett, men i stället blir hon ifrågasatt, och får höra att hon hittat på det här och att hon ljuger, säger Frida Nyström.

– Hela systemet är till för att misstro de här tjejerna, vilket man kan uppleva ibland när man läser om våldtäktsrättegångar, där det känns som de letat efter en anledning att frikänna, in i absurdum.

Michael Björkman gör rollen av en man som leder ett medborgargarde, en folkmobb. Det är en mycket obehaglig karaktär, säger han, en mobbledare som tycker synd om männen och anser att våldtäktsoffret får skylla sig själv, att det var hennes eget fel, för att hon haft kort kjol på sig. Under arbetet med att mejsla fram vem mobbledaren var kom Björkman att tänka på Trump.

Uppsättningen av "Bränd" är ett år försenad på grund av pandemin. Sju personer ingår i ensemblen. Våldtäktsoffret Sofie spelas av Jasmine Jägervigg. Övriga medverkande är Wilma Pihl, Saralie Sernhede, Tove Pettersson och Fredrik Davidsson. Saralie, nyinflyttad i stan, och Tove, som under pandemin längtat efter att sjunga i kör eller spela teater, är nya medlemmar i Kvartersteatern.

Karta: Föreningen Kvartersteatern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!