Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många får plats på samlingsutställning

Rörelse är temat när 30-årsfirande KiFIN bjuder in sina medlemmar till samlingsutställning på Galleri Kronan.

NORRKÖPING2009-10-17 03:00
Rörelse är ett tema som återkommit i konsthistorien. Futuristerna hyllade på 10-talets rörelse, snabbhet, teknik och maskiner. Och "Rörelse i konsten" var titeln på en av de legendariska utställningarna på Moderna museet på 60-talet.- Många trodde att vi tänkte på den, men vi tycker rörelse är ett spännande och brett tema som går att tolka på många sätt, säger Marie Liljegren-Kreuger, från KiFIN:s utställningskommitté.- Vi ville inte ha in gammal skåpmat, utan ville att konstnärerna skulle gå in i en process, säger Erik Cederquist i kommittén.25 av de 32 medlemmarna har slutit upp i utställningen, där mångfalden i uttryck, metod och tolkningar ger spänst åt helheten.Virkad ståltråd
Bland verken kan nämnas Marian Kahnerts vikbok med utfällda fotografier av hundar med släde som jagar fram i Alaska. Åsa L Winterquists attackerar betraktaren med "Årsringar, en matta som i en böjd rörelse tycks skjuta fram ut väggen. Naturligtvis finns några mobiler och exempelvis Ann Uddin har skapat en med hästar i virkad ståltråd, luftig sköra men ändå signalerar de styrka.Erik Cederquist valde att närma sig rörelsen fysiskt genom att bjuda upp till dans och ge besökaren en utmaning på balansplattor. De blå och röda instruktionsstegen till polska och vals har dansats fram av en proffsdansare på vita tavlor.- Jag är inspirerad av konstnärer som arbetar taktilt, till exempel Yves Klein, berättar Erik som själv är dansfrälst.I sina två målningar har Erik Cedequist tillfälligt lämnat det typiska, metafysiska, måleriet för figurativt måleri av kroppsliga organ. Hjärtat med ett livsgivande pulserande och ett manligt könsorgan.- Jag har fått påstötningar, frågor om vi vågar ha med den? Det är kanske uttjatat. Mycket anspelar på sex idag - men ändå visas inte kön öppet. Det här handlar om en förbjuden rörelse, en censurerad rörelse.Foto av spiraltrappan
Marie Liljegren-Kreuger ser en rörelse i själva målandet, men gav ändå upp försöken att arbeta med temat i akvarell.- Det blir så lätt banalt, säger hon.Istället utgick hon från ett fotografi av spiraltrappan vid Drags. Hon experimenterade sig fram genom att kopiera trappan i olika mönster och arbetade med screentryck på tyg och litografier på tapet. Verken knyter an till allmänmänskliga frågor, vardag och relationer med titlar som "Kris", "Lycka" och installationen "Livstriptyk".- Vi lever i en krisens tid, men kriser hör också livet till, säger hon om "Kris". I "Lycka" ser jag själv två kroppar som rör sig mot varandra.Med triptyken som består av tre "mänskligt mjuka" kuddar med screentryck vill Marie uttrycka den rutin, ångest och lust livet bjuder.Utställningen har vernissage i dag och pågår till den 1 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!