Det är andra året som föreningen Norrköpingsrummets vänner delar ut priset Norrköpingsrummets vän. Magnus Höjer får utmärkelsen för sin allsidiga kulturgärning som har satt Norrköping på kartan. Han har också tillbringat en hel del tid i Norrköpingsrummet när han sökt information till böcker och filmprojekt.
– Under några år var jag där flitigt, när jag skrev böcker med lokalhistoriskt tema, säger han.
– Det är väldigt behändigt med Norrköpingsrummet. Man vet vad man hittar all information man behöver och de som jobbar där är jättehjälpsamma och intresserade.
Totalt har Magnus Höjer skrivit nio böcker, ibland tillsammans med andra. Bland annat har han skrivit om Nisse Liedholm, Norrköpings gyllene speedway-epok och om konst- och industriutställningen på Sylten 1906. Den senaste boken är "Berömda från Norrköping" från 2004, där 39 Norrköpingsprofiler porträtteras – forskare, musiker, skådespelare och företagsledare.
– Alla böcker handlar inte om Norrköping, men de har Norrköpingspägel, kan man säga, säger Magnus Höjer.
Vilken är din drivkraft i arbetet med att porträttera staden?
– Det är väl min kärlek till Norrköping. Jag har alltid gillat den här stan. Jag är född och uppväxt i stan och bortsett från några år har jag bott här i hela livet. Jag har alltid trivts väldigt bra och varit stolt över att komma härifrån. Det är väl det som ligger bakom.
– Sedan är det alltid lättare att blicka tillbaka än framåt. Det finns förstås saker som har intresserat mig lite extra, som den stolta idrottshistorien och profiler inom den.
Magnus Höjer håller också en rad kåserier och föredrag. Närmast ska han berätta om industrins uppgång och fall i Norrköping, som en del i Senioruniversitetets föreläsningsserie om Norrköping under 150 år.
Journalistbanan började på tidningar som Folkbladet Östgöten och Motala Tidning, men Magnus Höjer var också med och startade Östnytt 1980. Under sina många år på SVT blev han en uppskattad profil, som också gjorde historiska tillbakablickar i programmen. Men trots att han gick i pension för fyra år sedan har han inte släppt yrkeslivet helt, ibland gör han inhopp på SVT Nyheter Öst, som det heter numera.
– De ringer efter mig ibland. Den här veckan jobbar jag tre dagar.
Genom åren har Magnus Höjer belönats med ett flertal priser bland annat Broccmanpriset 2006, men även stipendium och priser från Folkuniversitetet, Rotary och Norrköpings stad.
Vad betyder priserna för dig?
– De är ett kvitto på att man har gjort något som är uppskattat av ganska många människor. Det betyder väldigt mycket för mig. När man jobbar som journalist gör man väldigt mycket som bara passerar förbi. Men det är roligt att få beröm och uppskattning för det man gör.
Som Norrköpingsrummets vän 2015 hedras han med ett diplom och en plakett som sätts på hemlig plats någonstans i världen. Priset delas ut i samband med Norrköpingsrummets vänners årsmöte på Cnema den 2 mars.
Den första utmärkelsen Norrköpingsrummets vän 2014 fick journalisten Peter Kristensson för boken "Norrköpings gatunamn".