Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lyfter sociala frågor i dramatisk film

Norrköpings egen filmfestival Flimmer är nu i full gång och ett stort antal filmer visas hela veckan ända fram till och med nästa söndag.

Sverigepremiär. Peter Grönlund, regissör och manusförfattare till filmen Tjuvheder som hade Sverigepremiär på filmfestivalen Flimmer i fredags.

Sverigepremiär. Peter Grönlund, regissör och manusförfattare till filmen Tjuvheder som hade Sverigepremiär på filmfestivalen Flimmer i fredags.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-10-06 10:00

I år genomförs festivalen med det övergripande temat demokrati.

– Med den värld vi lever i idag kan man aldrig sluta att prata om demokrati eller lyfta de demokratiska värderingarna och filmen är ett bra medel för att göra det, säger Teresa Häll, projektledare för Flimmer.

Festivalen inleddes med filmen Tjuvheder som hade världspremiär på den prestigefulla filmfestivalen i San Sebastian för drygt en vecka sedan. På fredagskvällen var det dags för Sverigepremiär och regissören Peter Grönlund som även står för manuset fanns på plats. Han berättar att filmen fick ett väldigt fint mottagande i San Sebastian.

– Det var fullsatt i salongen som hade 650 platser och det var riktigt bra respons från publiken, vilket är lite intressant med tanke på att hela manuset är skrivet på slang och jag visste ju inte hur översättningen till spanska skulle bli, säger han.

Peter Grönlund berättar att han först och främst vill berätta en dramatisk och nervig historia om en driftig amfetaminlangare, men också lyfta ett antal sociala frågor som utanförskap och utsatthet.

– Filmen handlar om ansvar, vårt eget och samhällets. Det är en drivig film med adhd-klippning, säger Peter Grönlund som parallellt med sitt filmskapande har arbetet inom olika sociala verksamheter.

Han upplever att samhället har blivit hårdare och att svaga grupper ställs mot varandra.

– De här frågorna blir aldrig så tydliga som i botten av samhället. Det här är en politisk film som vill kommunicera med sin publik och ställa frågor. Samtidigt vill jag bjuda på en bra filmupplevelse med spänning och thrillerinslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!