Syftet med satsningen är att undersöka musikens och ljudens betydelse i våra liv och vår kultur. Det handlar bland annat om att belysa vilken inverkan ljud, ljudkonst och musik har på vår upplevelse av omvärlden och för vår kommunikation.
- Vi arbetar ungefär som i våras med det lyckade modeeventet "Does it fit?". Vi belyser ett medium från många olika håll och låter människor med olika utgångspunkter mötas, säger Susanne Ewerlöf, programansvarig på Konstmuseet.
Locka ungaStudio H huserar i Harlekinen och är en satsning från museet för att nå en ung publik. De olika evenemangen har utvecklats i dialog med en referensgrupp med ungdomar i åldern 18-30 år.
- Ur diskussionerna med dem har vi förstått att de vill ha intensiva program och skapa mötesplatser. Många yngre har en social aspekt på att uppleva kultur. De vill umgås med vänner och träffa nya människor, säger Susanne Ewerlöf.
Tanken är att museet ska bli en tummelplats för proffs, semi-proffs och amatörer. Eller för kompositörer, hobbymusiker, ljudintresserade och dj-wannabees.
Bland de inbjudna finns den amerikanske kompositören Kim Cascone, som blivit en portalfigur inom ambientgenren. Han håller föredrag i eftermiddag och konsert i kväll.
Idag invigs också ljudinstallationen i utställningen GAN - modernist och outsider, skapad av studenter från kursen Ljudkultur på Linköpings universitet.
I morgon pågår dj-workshop i Krumeluren, där det är drop in under museets öppettider.
- Ett av programmens viktigaste punkter är att bjuda in publiken att vara med och testa själva. Det är därför vi har namnet "Make a sound", det ska vara inbjudande och inspirerande att skapa själv, säger Susanne Ewerlöf.
Spelar på espressomaskinJames Brewster är både barista och ljudkonstnär med ett ovanligt instrument - espressomaskiner.
- Här utgår han från vårt café och sätter en mick på espressomaskinen, det kan liknas vid musik, säger Susanne Ewerlöf.
Flera lokala förmågor får inta scenen bland annat dansare från Dansstudion som bjuder på dans utan musik - eller valfri musik för åskådarna uppmanas att ta med egen musik att lyssna på i lurar.
- De testar vilken betydelse musiken har för dansen, som lekman kan man tro att musiken behövs för att de ska hålla takten. Men i och med att man kan växla musik själv kan man få en känsla för musikens betydelse för kulturupplevelsen. Man kan experimentera med att ta bort ljud och lägga till ljud.
Ljudkonstnären Tomas Forsberg visar ett par installationer där ljud och bild samspelar i videoprojektioner. Tillsammans med dansaren Gülbeden Kulbay genomförs en performance där ljuden från hennes dans samplas och omvandlas till musik live.