Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Levandegör bortglömd författare

Norrköpings Teaterkompani lyfter fram Walter Ljungquists bortglömda författarskap i årets sommarteater. I år hittar de också en ny spelplats - Kronomagasinet på Saltängen som tillhör Galleri NP 33.

Norrköpings Teaterkompani inleder ett samarbete med galleristen Joakim Sander, och spelplatsen blir galleriet vid Norra Promenaden.  "Träden med sina förgreningar och förbindelser uppåt och nedåt är en symbol för Walter Ljungquist"  berättar Olov Rasch som i årets pjäs vill lyfta fram författaren Ljungquist och förhållandet mellan människa och natur. På bilden syns även kompositören David Svärd och scenografen Andrew Jones.

Norrköpings Teaterkompani inleder ett samarbete med galleristen Joakim Sander, och spelplatsen blir galleriet vid Norra Promenaden. "Träden med sina förgreningar och förbindelser uppåt och nedåt är en symbol för Walter Ljungquist" berättar Olov Rasch som i årets pjäs vill lyfta fram författaren Ljungquist och förhållandet mellan människa och natur. På bilden syns även kompositören David Svärd och scenografen Andrew Jones.

Foto:

NORRKÖPING2013-03-27 17:21

Tidigare år har teatern spelat teater av såväl välkända dramatiker som Tjechov som nyskrivna debutantverk (fjolårets Vinterkappor och nattviol av Stine Hee). I den fjärde sommarteatern uppmärksammas Walter Ljungquists författarskap.

- Ändra fram till 70-talet var han oerhört läst och älskad, men då faller han i glömska. Hans författarskap hör till de mest förbisedda i den svenska litteraturen. Vi tycker det är dags att göra Walter Ljungquist levande på nytt, säger Olov Rasch, som svarar för dramatisering och regi.

Norrköpings Teaterkompani baserar sitt drama på en novell från 1937, som fanns med i genombrottsboken, novellsamlingen En dörr står på glänt.

Dramat utspelas på landet sommartid och kretsar kring en familj. Plötsligt händer något med det yngsta barnet.

- På ett fint sätt skildrar berättelsen hur vi lever med vårt tidigare liv parallellt med nuet. Både smärtsamma och lyckliga minnen från barndomen gör sig ständigt påminda. De sitter i vår kropp, säger Olov Rasch.

Människa-natur

Det han har fastnat för i Ljungquists författarskap är människan och hennes förhållande till naturen. Han berättar om hur Ljungquist skickligt låter det som händer utanför huset återspegla vad som sker med människorna inne i huset, men också att naturen utanför framkallar minnen och oro.

- Vi tycker att temat är viktigt att påminna om, att vi trots vår mänskliga kultur också förblir en del av naturen. I vår rationalitet vill vi gärna förbise att vi är naturvarelser. Men naturen är så mycket mer än dekor för våra liv, säger Olov Rasch.

Under en stor del av sitt yrkesverksamma liv var Walter Ljungquist bosatt i södra Östergötland, i Kisa, tillsammans med hustrun Gerda Antti.

- Hon gillar vår idé och ser fram emot att vi blåser liv i Walters texter. Vi har kontakt med henne och hela ensemblen ska också åka till Kisa på utflykt, berättar Olov Rasch.

Tidigare år har sommarteatern spelats på Himmelstalunds brunnssalong. Men hyresvillkoren har blivit omöjliga - teaterkompaniet har inte råd att vara kvar. Uthyrningsverksamheten där har också inneburit att de tvingas riva ner all scenograf när annan verksamhet ska fylla salongen.

- Det är med lite sorg vi flyttar, men här har vi tagits emot med öppna armar - och det är ett samarbete båda tjänar på, säger Olof Rasch.

Läs hela artikeln i Folkbladet.

Fakta Walter LjungquistFödd 11 juni 1900 i Kisa, död 22 maj 1974.Debuterade med romanen Ombyte av tåg 1933, där han jämfördes med Ernest Hemingway. Senare hittade han en egen stil som minnesdiktare, där barndomens hågkomster och mystik får stor plats. Ljungquist mest kända verk, Källan, handlar om barn som söker efter den eviga ungdomens källa. Tillsammans med Hasse Ekman skrev han flera filmmanus under 40- och 50-talen.Källa: Wikipedia m fl
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!