Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Larz-Thure läggs på hyllan

Stadsmuseet lyfter fram filmaren och tv-producenten Larz-Thure Ljungdahl på Filmhyllan. Museet visar alla de årskrönikor han gjorde åt Norrköpings kommun mellan 1966 och 1971.

Foto:

NORRKÖPING2009-12-09 03:00
- Det är riktiga pärlor, där Larz-Thure visar stort som smått, säger Anders Karlin, intendent på Stadsmuseet.I årskrönikorna visas bland annat invigningen av Himmelstalundsbadet, rivningen av Villa Flora, Bill Haley på Idrottsparken 1968, högertrafikomläggningen 1967 och strömmingsriksdagen 1967.- Kommunen kom med idéer på vad som var värt att ha med. Det var som rena SF journalen. Då tyckte man kanske inte att det var så stort att de rev en kåk, men i dag ser man att hela kvarter är borta, säger Larz-Thure Ljungdahl.- Men jag blir litet förvånad, för det vi får se är inte bara det glättade, utan också rivningen av Villa Flora och utställningen DU 1971 som inte blev den succé man hoppats på. Det fanns utrymme för ifrågasättande, inflikar Anders Karlin.- Ja, det var ingen som opponerade sig mot något jag filmade, säger Larz-Thure Ljungdahl.Det var i september 1962 som blomsterhandlaren och hobbyfilmaren Larz-Thure flyttade
till Norrköping från Arboga. Han hade tagit över rörelsen efter sin pappa, men tvekade inte att flytta när han fick jobb på TV."Mycket nostalgi"
Vid sidan av heltidsarbetet på Sveriges Television skapade Larz-Thure Ljungdahl årskrönikorna som kommunens dåvarande informationschef Sven Linnér tog initiativ till.Några av filmerna är över 40 år gamla. Vad väcker filmerna för minnen hos dig?- Mycket nostalgi, man har ju glömt mycket.Är det någon årskrönika du själv är extra stolt över?- Njae, det var mitt jobb att hålla på med sådant. Det var inte så märkvärdigt.Karriären rymmer en mängd olika filmer av dokumenterande karaktär. Bland det roligaste tycker Larz-Thure var när han fick följa hur delfiner, bland andra delfinen Flip, fångades i Florida och transporterades över Atlanten till Sverige i ett bränsleläckande passagerarplan.Som bekant är Larz-Thure Ljungdahl fortfarande en aktiv filmskapare. Han har precis avslutat en film om sällskapet Thalias vänner, och i nästa arbete återvänder han troligen till skärgården och öborna på Harstena. Vilken är drivkraften? kan man undra.- Man måste ha något att göra, svarar Larz-Thure lika enkelt som självklart.Orörda fram till nu
Årskrönikorna visades på sin tid för föreningar och i skolor. Stadsmuseet har tidigare visat årskrönikan från 1967, men de övriga har legat orörda i arkiv - fram till nu. Filmaren själv medverkar i en första visning på torsdag, och även under två kvällar, den 28 januari och 4 februari. Vid de senare tillfällena visas dokumentärer om t ex Vattentornets ombyggnad till bostäder och uppförandet av Navestads bostadsområde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!