Laddat med positiv energi
Öst möter väst när 25 samtidskonstnärer från hela världen nu ställer ut sina verk i ett slitet garage vid Bergsbron.
I morgon är det vernissage för utställningen (Anti)Realism. Anja Ronacher vitrollar väggen, där hennes videoverk Chimera ska visas.
Foto: Forsby Jan
- Det råder en sorts kreativt kaos. Men allt har gått jättebra hittills, säger KSM-studenten Matilda Bengtsson, som är med och producerar utställningen.Anja Ronacher från Österrike målar en vägg vit, där hennes videoverk Chimera projeceras. Titeln kommer från ett halvmänskligt väsen i den grekiska mytologin och videon visar en männsika vars ansikte döljs av långt, svart, hår.- Jag arbetar kring begreppspar som djuriskt och mänskligt, manligt och kvinnligt. Bland annat har jag inspireras berättelsen om Kaspar Hauser, som nästan blev som ett djur eftersom han saknade ett språk, berättar hon.De flesta kinesiska konstnärerna kommer från provinsen Guangdong i södra Kina och utställningen i Norrköping föregicks också av en workshop i provinshuvudstaden Kanton. Tanken är att öst ska möta väst och att det ska bli ett utbyte de unga konstnärerna emellan så att de kan utvecklas i mötet med varandra.- De olika konsttraditionerna träder fram. I exempelvis Yin Lius teckningar finns naturelement, kinesiska symboler och drag av politisk affischkonst, säger Jean-Francois Robardet.- Men framför allt är det bra teckningar, starka i sitt uttryck, tillägger Marie Husson.Samhällskritik
En antydan till samhällskritik finns i Zhong Jialings verk "What, who, why, how", där hon återger ett samtal med en rad frågor från myndigheterna som hon fick besvara för att få visum till Sverige.I ett avskilt hörn har Zhang Guangjuan sin installation. Tre vita moskitnät döljer en stillsam betraktelse på temat verklighet-dröm-illusion.- Jag ville ha ett avgränsat utrymme för mitt verk, det ger en intim känsla. Jag gillar också kontrasten mellan mitt verk och den här litet ruffiga lokalen, säger Zhang Guangjuan.Hon säger att ett av nätens skugga ska målas svart med hjälp av pigment och ihopsamlat damm från golvet. På så sätt luckras gränsen upp mellan verklighet, fiktion och verk.I ett annat nät svävar fjärilar i papper. Det refererar till traditionellt kinesiskt tänkande och filosofen Zhuang Zis berömda berättelse om en man som drömmer att han är en fjäril, och sedan inte vet om han har vaknat och är sig själv igen - eller en fjäril som drömmer.