Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Kultur-Sverige monteras ned för att sänka skatten"

Kulturen är på väg att sakta utarmas och det görs genom tystnad.  Det anser Måns Lagerlöf, konstnärlig ledare på Ung scen Öst, och ett 30-tal skådespelare och kollegor runt om i Sverige.  I en debattartikel på DN kultur går de till hårt angrepp mot Alliansregeringens kulturpolitik.

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2008-08-23 03:00
– Under de senaste 10, 15 åren har det skett en decimering i ganska långsam takt, nu upplever jag det som att hastigheten ökat och det blir allt svårare att bedriva verksamhet, säger Måns Lagerlöf.
Han menar att kulturen går en långsam strypdöd till mötes och att botemedlet inte är sponsring.
– De senaste 20 åren har det pratats om sponsring men jag har aldrig upplevt att det finns ett intresse från näringslivet, det finns inga stora pengar i att sponsra kultur. Dessutom kommer kulturen inte längre att kunna stå fri och det blir ett hot mot vår demokrati.

För att tydliggöra det hela så tar Måns ett exempel.
– Vi har spelat mycket teater som skildrar tjejers utsatthet. På väg hit till teatern så passerar de massvis med ställen i det offentliga rummet som hela tiden för fram ett budskap om att de inte duger. Om vi då skulle sponsras av exempelvis Hennes & Mauritz så skulle vår trovärdighet vara lika med noll, säger Måns Lagerlöf.
Något instrument för att mäta den nytta kulturen gör finns inte, men det är enligt Måns bevisat att kultur påverkar människors mentala hälsa.
– Dessutom har Sverige haft en rekordstor tillväxt under de senaste tio åren så de som säger att det inte finns pengar ljuger. Kulturen monteras ner för att kunna sänka skatten.

Utan kulturinstitutionerna kan kulturen i framtiden bara vara några få förunnat.
– Vi spelar mycket skolföreställningar och når på så vis människor som annars kanske inte skulle komma i kontakt med teatern, det är en viktig demokratisk fråga att göra kulturen tillgänglig. Att ta bort bidragen och låta publiken betala det faktiska priset för en teaterbiljett skulle leda till att vi enbart får en elitpublik, säger Måns Lagerlöf.
Fakta/Ung Scen Öst
Ung scen Öst startade 2001 och är en satellitverksamhet till Östgötateatern. Uppdraget är att spela teater för barn och ungdomar i åldrarna 10-25 år med hela Östergötland som upptagningsområde. I och med att det är en skolteater är den huvudsakliga målgruppen, mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Större delen av teaterns produktioner spelas på den egna scenen i Linköping och på Kulturkammaren i Norrköping men Ung scen Öst gör även mindre klassrumföreställningar för turné runt om i länet. Sedan starten har teatern huserat i Elsas hus i Linköping. Ung scen Öst spelar företrädesvis nyskriven svensk och utländsk dramatik. De allra flesta produktionerna har urpremiärer eller Sverigepremiärer på teatern. Teatern blev i mars 2006 utsedd av regeringen att vara innehavare av det nationella barn- och ungdomsteateruppdraget. Uppdraget varar under perioden 2006-2008, under perioden skall Ung scen Öst vara en spjutspets inom svensk barn och ungdomsteater. Totalt har cirka 60 000 människor sett en föreställning av Ung scen Öst. Källa: www.ungscen.nu
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!