● Den nya modellen för fördelningen av statliga pengar till kulturen gäller från nästa år.
Modellen innebär att Kulturrådet utifrån regionernas kulturplaner beslutar om nivån på bidragen till regionerna - som sedan fördelar pengarna.
Östgötateatern och Teater Fenix i Norrköping, uttrycker i sina remissvar en oro för att modellen innebär att resurser slukas av en allt mer omfattande administration, istället för att komma östgötarna till del i form av kulturupplevelser.
Svepande formuleringar
Bland andra Östgötateatern, Norrköpings kommun och Socialdemokraterna i länet riktar kritik mot att dokumentet som Östsam tagit fram saknar visioner och ger för mycket utrymme åt att beskriva det kulturliv som finns idag.
- Det är tydligt att man vill se kulturen som en faktor till regional utvecklig och en attraktiv region. Många saknar tankar kring hur politiken vill att kulturen utvecklas och vilka som ska ha regionala uppdrag, säger Petra Nordin Carlsson, ansvarig för kultursamverkan på Östsam om remissvaren.
Norrköpings kommun pekar t ex på att fler institutioner i kommunen än bara Östgötateatern och SON kan ha ett regionalt uppdrag, t ex Konstmuseet och Cnema.
Kommunen anser också att kulturplanen består av svepande formuleringar och innehåll som saknar underbyggande fakta. Till sin disposition anses planen vara otydlig och obalanserad:
"Det som tar upp mest plats i dokumentet är avsnittet om Hemslöjden och Svenska spetsar. Det kan inte vara den tyngsta kulturfrågan i Östergötland, och det är ett exempel på otydligheten i dokumentet. Stora och små verksamheter blandas, för en del redovisas nästan all verksamhet i detalj - till exempel Film i Öst. Medan det för andra är svepande huvuddrag - till exempel Konstmuseet och Östgötateatern."
Socialdemokraterna i länet saknar också finansieringsfrågan i förslaget till kulturplan.
- Finansieringsfrågor är också en stor blind fläck i förslaget till kulturplan, säger Miko Månsson, ledamot av socialdemokraternas distriktsstyrelse.
- Utan förslag till hur finansieringen av inte minst våra stora institutioner ska lösas riskerar vi att gå miste om både statliga pengar och möjlighet till utveckling av verksamheten i vårt kulturliv. Det måste till om dokumentet ska kunna fylla den funktion det är meningen att det ska ha.
Färdig 4 november
Lars Eklund (KD), kulturens talesperson på Östsam, anser dock att uppdraget i kulturplanen främst har handlat om att beskriva den nuvarande kulturverksamheten i länet och finansieringsfrågor har medvetet utelämnats.
- Finansieringen kan man läsa av både i vår budget och i institutionernas årsberättelser. Det behöver vi inte upprepa i planen, säger han.
Samtidigt poängterar han att alla remissvar nu sammanställs och att tid finns att komplettera planen innan den skickas till Kulturrådet.
Kulturplanen ska vara färdig den 4 november och besked om hur mycket statliga pengar regionen får blir inte klart förrän i januari eller februari.