Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kritikerrosad teaterturné

Ett gästspel om drömmar, skam och ordets makt kommer till Norrköping. Vi talar om Jonas Hassen Khemiris hyllade "Fem gånger Gud" som ges på Östgötateatern.

Foto:

NORRKÖPING2009-02-20 03:00
- En jätterolig föreställning som balanserar fint mellan djup och humor. Djupet finns i humorn, säger regissören Sara Giese, nu engagerad i Monsterkabinettet som har premiär på Stockholms stadsteater i morgon.Sedan premiären i Växjö höstas har Jonas Hassen Khemiris pjäs överrösts med rosor. Nu är den på turné genom landet. Och i början av nästa vecka är det dags för Motala, Linköping och Norrköping."Kanonföreställning"
Christer Öjring från KariN, kulturarrangörer i Norrköping, är nöjd att föreningen lyckas ta hit föreställningen ihop med Östgötateatern.- Den första känslan var "det här måste vi bjuda norrköpingsborna på". Den har fått strålande recensioner och är garanterat en kanonföreställning, säger han.Den handlar om dramaläraren Rolf som vill sätta upp Ett drömspel. Därför blir det förstås en extra dimension att Strindbergs drama finns på Östgötateaterns repertoar och spelas i Linköping.Men Rolfs elever vägrar spela Strindberg. Istället växer en helt egen pjäs fram, där eleverna ger uttryck för sina egna drömmar och får spela gud i varsin scen.- Karaktärerna berättar själva sin historia. Det gör att statusordningen, den som har mest koll, ständigt kastas om och förvrids i föreställningen. Det är en rolig ensemblepjäs, där alla fem är med på scenen hela tiden, säger Sara Giese.Hon är själv förtjust i de fiktionsbrott och metanivåer som finns i Fem gånger Gud.- Det är så tacksamt att få leka med, säger hon.- Det svåra var att pjäsen inte är helt logisk. Den bygger på associationer och lager med subjektiva vinklar på vad som händer i verket. "Med vems ögon tittar vi nu?" frågade vi oss ibland. Det var en nöt att knäcka.- Jag tyckte det var jättebra, men det var inte färdigt - utan en skiss som arbetades om, säger Sara Giese.- En urpremiär är en process. Det blir väldigt konstigt när man jobbar med pjäsen och samtidigt sätts den upp, som om den vore klar, någon annanstans. Exklusiviteten kännetecknar en urpremiär, men plötsligt uppstod en konkurrenssituation. Det blev jättekonstigt.- En förklaring är nog att det är en väldigt bra ensemble. En annan är att Jonas sätt att skriva på är så opretentiöst och inbjudande. Det tror jag tilltalar många.
Här kan du se Fem gånger Gud: 23 februari Folkets Hus, Motala. 24 februari Sagateatern, Linköping. 25 februari Stora teatern, Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!