Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kraftfull expressionism som bär på berättelser

Många av de uppdrivna målningarna som ställs ut på Konstforum finns med i Sigvard Olssons "En bilderbok", där han samlar personliga betraktelser och erfarenheter som knyts samman med konsten.

Nordväggen på Matterhorn med sina kärva och hotfulla skiftningar, skildrad i klättrarens närgångna perspektiv.

Nordväggen på Matterhorn med sina kärva och hotfulla skiftningar, skildrad i klättrarens närgångna perspektiv.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-02-07 15:38

Sigvard Olssons abstrakt expressionistiska måleri förankras i verkliga livet och personliga erfarenheter. Den som bläddrar boken får snart grepp om Sigvard Olssons kärnområden. Jazzen spelar stor roll i hans konstnärskap och teckningarna av jazzmusiker, som Rufus Jones, har skönt sväng, men också streck och prickar som ger ett drag av fri improvisation.

Sigvard Olsson är själv gammal jazztrummis, men han har också varit till sjöss en hel del genom åren och drömmen som ung var att bli sjökapten. Havet är ett återkommande motiv och konstnären upplyser oss om att u-båtsbilderna tillhör också utställningens viktigaste verk.

Coming Up For Air är placerad som första bild på Konstforum. Kraftfullt och ödesmättat skildras krigets mörka galenskap och andra världskrigets längsta ubåtsjakt som tar slut när den tyska u-båten U 358 tvingades gå upp och hämta luft.

Sigvard Olssons har österrikiskt påbrå och var i landet varje sommar som barn. Han är också en flitig bergsklättrare. I bildserien Matterhorn, det 4476 m höga berget mellan Schweiz och Italien, ser vi bergsväggen utifrån klättrarens närsynta perspektiv.

- Den skrovliga ytan är intressant, säger Sigvard Olsson som helst inte säger så mycket om verken, utan hänvisar till sin "bilderbok".

Bildserien av Nordväggen för tankarna till död och förintelse. I En bilderbok, skriver han om bergets lockelse och lidande, men också hur berget är en scen för hjältemod och dumhet. Olson fördömer människans hybris "besinningslösa passion" och "hänsynslöshet", men tycks sedan ångra sig och skriver:

"(...)kanske är det den som flyttar gränserna en liten bit längre bort, som för oss andra skapar ett lite lite större och kanske också ett friare rum att leva i, för alla oss andra, vi, livets eviga turister".

Utställningen pågår till den 17 februari. Samtidigt visar David Sandell, född i Norrköping och uppvuxen i Gusum, fotomontage i fotogalleriet Studion på Konstforum. Han arbetar med ett fantasifullt fabeltema som talar till barnet i oss. Bilderna har tredimensionell effekt som gör att en liten magisk värld öppnar sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!