Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konstglas fyllt med livsglädje

Berit Johanssons kraftfulla konstglas har starkt lysande färger och svällande volymer. På Galleri NP 33 öppnar idag en utställning med ett av glaskonstens stora namn - som pendlar mellan Vadstena och Venedig.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2012-09-14 18:08

- Det här är ett urval av vad jag håller på med just nu, berättar Berit Johansson.

Berit Johansson är en banbrytande glaskonstnär som har gjort sig känd för sina färgkaskader och sin befriande respektlöshet mot de måttfulla Svensk Form-idealen.

Men de senaste glasföremålen i utställningen på Galleri NP 33, skapade av transparant glas, visar att hon är en sökare som ständigt vill vidare.

- Det måste hända någonting hela tiden. Jag kan aldrig stanna, säger hon.

Skulpturerna i klarglas ingår i ett helt nytt projekt som hon driver med designföretagaren Richard Krefting. I projektet utforskas kroppen och skulpturerna föreställer en läcker tand med mörkröd pulpa och ett stort handblåst ägg med röda spermier.

- Man kan se det som en hyllning till livet och människan. Men tanden är också en fin skulptural grej - tycker ni inte? Det har man inte sett förut, säger Berit Johansson.

De båda bryter även ny mark med serien "2000-talets Hauptmöbler", där möbler skapas i metall och glas. I Norrköping visas ett bord, där en signerad bordsskiva i klart glas vilar på en fot av fyra svarta och vita glaskulor.

Började på Orrefors

Glaskonstnären Berit Johanssons karriär började på Orrefors, där maken Jan började som glasformgivare. Berit själv var till en början assistent till konstnärerna och silversmed i Gunnar Cyréns verkstad. Även Berit lockades av glasets möjligheter och efter en tid började även hon som formgivare på glasbruket. Hon fick en smakstart med ljuslyktan Nimbus, en omedelbar säljsuccé.

- Det var väldigt skönt, men det var komplicerat att konkurrera med sin man. Jag ville hitta min egen form, och på Orrefors kunde man inte vara så djärv som jag ville. Det var för snällt, man skulle hålla sig inom vissa ramar - och det har jag svårt för.

Under en utställning i Göteborg i mitten av 80-talet kom hon att träffa en agent för Venini och Salviati, ett stort venetianskt glaskonsortium, som ville introducera henne vid Salvati.

- Jag var jättenervös och kände att jag inte ville anpassa mig. Men på en gång kände jag att här får jag vara den jag är.

Unikt samarbete

Mötet med den venetianska glastraditionen, med de intensiva färgerna och avancerade teknikerna, blev avgörande för Berit Johanssons fortsatta konstnärliga utveckling.

I dag har hon arbetat med mästerglasblåsaren Siviano Signoretto i 20 år.

- Vi förstår varann på ett unikt sätt. Det är ju inte alltid så att man hittar någon man har så lång relation till i jobbet, säger Berit Johansson som inte vill gå i pension.

- Jag fortsätter arbeta, det är det roligaste jag har!

Hon bor kvar i Vadstena, där hon har sina rötter, men de smyckade stolparna i utställningsrummet antyder att hon slagit ner sina bopålar på annat håll. De är inspirerade av de randiga stolparna för gondolerna i Venedigs kanaler.

Ungefär fyra gånger om året reser Berit Johansson till sitt andra hem, på ön Giudecca, där även stjärnor som Madonna och Elton John bor.

- Han har köpt mycket av mig. Han är ju en stor glassamlare. Om det nu är något att berätta om, säger hon.

Utställningar över hela världen avlöser varandra och på hemmaplan uppmärksammades hon med en välförtjänt och storstilad retrospektiv på Östergötlands länsmuseum för ett par år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!