Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konsten att samla

När Konstmuseet intresserar sig för konstsamlingar som företeelse blickar man utanför de egna museiväggarna. Utställningen ?Konsten att samla? visar konst från en privat konsamlare i Norrköping.- Det är roligt för oss att få tillgång till den här samlingen med några av de senare decenniernas verkliga toppnamn, säger intendent Lars-Ove Östensson.

Fredrik Wretmans skulptur "Goatrans" har intagit golvet. Figuren bär konstnärens egna drag och är skapad av polyuretan.

Fredrik Wretmans skulptur "Goatrans" har intagit golvet. Figuren bär konstnärens egna drag och är skapad av polyuretan.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2012-12-07 04:40

När Norrköpings Konstmuseum nu står inför sitt 100-årsfirande blir den egna konstsamlingen, men också konstsamlande som företeelse naturligt fokus. Museets existens vilar ju på en donation av en av Norrköpings stora konstsamlare, grosshandlaren Pehr Swartz (1860-1939).

I ?Konsten att samla?, som öppnar på lördag, gläntar man på en annan konstsamling än museets egna - den privata samlingen.

- Vi vill förmedla samlarens entusiasm och samlarglädje, den som återfinns hos alla samlare oavsett vad man samlar, säger Lars-Ove Östensson.

Galleri 5 fylls av konst - måleri, foto och skulptur - som allmänheten normalt inte har tillgång till. Den tillhör Mikael Ståhl i Norrköping, som sedan 80-talet har samlat samtida konst och idag har verk av t ex Lena Cronqvist, Ernst Billgren, Dick Bengtsson och foto av Robert Mapplethorpe.

- Den privata samlaren är fri och kan gå helt på det som känslomässigt berör. Till skillnad från ett museum som strävar efter en representation från epoker eller konstnärer, säger Lars-Ove Östensson.

Utställningen pågår till den 254 februari. Under våren fortsätter Konstmuseet på samlartemat med "En oskriven historia", där uppmärksammas östgötsk kvinnlig konst som inte är särskilt välrepresenterad i museisamlingarna.

Läs hela artikeln i Folkbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!