Den 1 november släpptes boken "Nyfiken på hus – en arkitekturbok för barn och vuxna" på Dibb förlag. Författare är arkitekten Karin Schönmeyr Elfström, pensionär och tidigare översiktsplanechef i Linköping. Illustratör är Kristina Alfonsdotter.
Syftet med boken är att inspirera barn till att bli intresserade av svensk arkitektur, att vilja titta närmare på hus, fundera över hur de är byggda och varför de ser ut som de gör.
– Jag tycker att det saknats en sådan bok, det har jag tyckt länge. När jag gick i pension för några år sedan fick jag tid att börja skriva, säger Karin Schönmeyr Elfström.
– Barn är ju ofta intresserade av hus, de ritar ofta hus, och har frågor om hus. Sedan tycker jag också att man ska tänka lite längre: det är också en demokratifråga, att tidigt väcka ett intresse för arkitektur och stadsbyggnadsfrågor.
Karin Schönmeyr Elfström har valt ut arton svenska byggnader, gamla och moderna, kända eller mindre kända, i olika delar av landet.
Gemensamt för alla är att det finns något roligt, spännande eller lite läskigt att berätta om dem – för att väcka nyfikenheten. Bland byggnaderna finns Glimmingehus, Stockholms stadshus, Turning Torso och Kiruna kyrka. Och så Katscha, ett modernt prisbelönt flerbostadshus i Industrilandskapet i Norrköping.
Varför valde du just Katscha i Norrköping?
– Det är olika typer av hus som är med i boken. Det är gamla hus och det är moderna hus, och hus i olika stilar. När det gällde moderna hus tyckte jag att det var ett intressant exempel. Det är, tycker jag, ett fint hus, och det är intressant att man lagt det i ett gammalt område.
– Det finns flera aspekter, som hur arkitekten har tänkt, att det följer Strömmen, och med lite utblick: man kan berätta om Industrilandskapet, vilket också kan vara intressant för barn. Och att Katscha står på pelare, i vattnet. Det lite roliga är att man kan till och med fiska från köksfönstret, det tänkte jag kunde vara lite fantasieggande för barn.
Historien om Strykjärnet, Arbetets museum, mitt emot Katscha, finns också med i boken.
Bokens målgrupp är barn i åldrarna 9–12 år men boken passar enligt förlaget alla som är nyfikna på hus.
I Frankrike, USA och andra länder finns ett stort utbud av arkitekturböcker för barn. I Sverige finns det få böcker för barn om byggnader och fram till nu har det inte funnits någon bok för barn om svensk arkitektur.