Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kamrater i tätt kammarspel om makt och underkastelse

Brott och straff, samvete och skuld, makt och underkastelse.
Stora frågor bollas i nystartade Teater Kamraternas första produktion - Parias - på Himmelstalunds Brunnssalong.

Med Parias gör Teater Kamraterna teater som pendlar mellan makt och underkastelse, normalitet och vansinne. I rollerna syns Dan Turdén och Lars Mellfors, båda med rötter i Norrköping. Foto: Niclas Sandberg Foto: Niclas Sandberg

Med Parias gör Teater Kamraterna teater som pendlar mellan makt och underkastelse, normalitet och vansinne. I rollerna syns Dan Turdén och Lars Mellfors, båda med rötter i Norrköping. Foto: Niclas Sandberg Foto: Niclas Sandberg

Foto:

NORRKÖPING2007-07-31 06:00
Förra året bildades den ideella föreningen Teater Kamraterna av en grupp vänner med både scenutbildning och band till Norrköping. De hade fastnat för idén att blåsa liv i Östgötateaterns avsomnade tradition med sommarteater i Brunnssalongen. Dessutom tycker de att utbudet på sommarscenerna är en aning ensidigt.
- Till största delen spelas teater av litet lättare slag, typ folklustspel. Vi vill göra något annat och vara ett komplement med vårt kammarformat, säger Lars Mellfors.

"Inte tung teater"
- Det betyder absolut inte tung och jobbig teater. Dramatiker som Pinter, Norén och Strindberg kan rymma skratt, men vi vill också skrapa folk litet under huden, säger Dan Turdén.
Redan från början fanns en vilja att sätta upp något av Strindberg. De valde Paria, som nu döpts till Parias - bekännelser från botten. Eftersom pjäsen är kort har materialet utökats med par iscensatta noveller av diktarkollegan Ola Hansson, där han skärskådar gränslinjen mellan normalitet och vansinne.
På ett plan handlar pjäsen om brott och straff, men tidigt i arbetsprocessen insåg ensemblen att texterna tränger djupt i ett spektrum av frågeställningar: ansvar, skuld, rätten att döda, förakt för svaghet, umbärliga människor, klasstillhörighet, tolkningsföreträde och stigmatisering utifrån ett kriminellt förflutet.
När Strindberg skrev Paria var han starkt påverkad av Nietzsches tankar om övermänniskan den starkes rätt att härska över parian, den mindervärdiga människan. Resonemanget kan kännas främmande och för att publiken lättare ska ta till sig dramat har kamraterna moderniserat språket och förlagt handlingen framåt i tiden - till 50-talet.

Herr X och herr Y
Det hela utspelas i en stuga på landet, där träffas herrarna X och Y. Under ett häftigt åskväder utbryter en hjärnornas kamp mellan de två. Båda visar sig ha begått brott. Den ene har dömts, den andre har kommit undan.
- Det hela handlar om vilka handlingar och val i livet man kan ställas till svars för. Den dömde blir samhällets paria och får ett märke som inte går att tvätta bort. Den andre har inte insett effekten av sina egna handlingar och kommer undan ansvar, säger Dan Turdén.
- Det har varit jätteroligt att fördjupa sig i Nietzsches idéer om övermänniskor och undermänniskor, tidens tro på sådant som hypnos och föreställningar om att man kan se på en människa att hon är kriminell. Men vi vill inte understryka påstådda åsikter utan väcka frågor om rätt och fel, säger Monica Almqvist Lovén.
Östgötateatern har stöttat produktionen och bistått med rekvisita, kostym och repetitionslokal. Ensemblen har också fått bidrag från kommunen och Helge A:son Johnsons stiftelse för sin sommarsatsning.
Premiären hålls i morgon och totalt ges elva föreställningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!