Intensiv tid med ny nordisk musik
300 nordiska tonsättare och musiker kommer till Norrköping under de Nordiska musikdagarna som börjar idag. 77 konserter väntar under fyra intensiva dagar.
Erik Peters förklarar att den lilla stugan på Kråkholmen blir en plats för korta konserter och informella möten mellan publik och musiker.
Foto:
Årets program har ett dignande innehåll men har fått en koncentrerad form. Dagarna minskats till fyra, tidigare har festivalen varit mer utspridd.
- De flesta konserterna kommer att vara korta och några ges i repris, det blir parallella skeenden med flera programpunkter samtidigt och påminner om en filmfestival, säger Erik Peters tonsättare och konstnärlig ledare för festivalen.
Teman går igen
Flera olika teman går att skönja i programmet, ett spår är litterärt. I konserterna Sommarfugledalen, Ängeln med de brinnande händerna och Glow of Dimness har tonsättarna vävt samman text och musik.
Även i öppningskonserten I Great you a Thousand Times med Norrköpings Symfoniorkester finns en kopplig till texttemat, eftersom konserten bygger på en brevväxling mellan Johannes Brahms och Schumann.
- Det är ett konceptuellt verk, men lättillgängligt eftersom det bygger på citat från Brahms första symfoni. En film projiceras bakom symfoniorkestern, så Norrköpings musiker möter Odenses musiker via bildskärm. Det handlar om konsertillfället och det oåterkalleliga verket, säger Erik Peters.
Till temat knyts även seminarier om "muntligt och skriftligt" som handlar om relationen mellan noterad musik och muntligt traderad musik.
- Dessutom kommer improvisation starkt inom den nutida musiken. Flera tonsättare som använder digitala medier använder sig inte heller av notskrift. Så det finns väldigt många aspekter på temat.
Långväga gäster
Festivalen är både ett publikt evenemang och en branschfest som lockar tonsättare och musiker från hela Norden - och ännu mer långväga besökare.
- En stor del reser till Norrköping, från hela Norden, men också från Italien, Ungern, Portugal och Canada. Över tusen hotellnätter är bokade. Men vi har jobbat hårt för att nå ut till en musikintresserad allmänhet.
Ett nytt inslag är Ljudstugan, en liten timrad sommarstuga på tolv kvadrat som bara rymmer en publik på fyra-fem personer.
- Tanken är att man ska kunna höra en klarinett från gatan och lockas över spången till Kråkholmen. Där bjuds korta konserter och en informell atmosfär, där man kan ställa frågor till musikerna.
Nyskriven musik står i centrum på festivalen. Erik Peters uppskattar att utbudet består av 95 procent nytt och 5 procent gammalt.
- Förhållandet brukar vara tvärtom på konserthusens repertoarer, säger han.
Den äldre musiken får sitt utrymme i konserten "Önska" som direktsänds i radions P2 på fredag. Där har lyssnarna fått rösta fram vilka nordiska favoriter av tonsättare som Sibelius, Grieg och Alfvén de vill att SON ska spela.
Louis De Geer är navet för festivalen. I konsertsalen och i Flygeln ges de stora konserterna, men arrangörerna har aktivt sökt samarbetspartners runt om i stan och spelar exempelvis i Hörsalen, Stadsbiblioteket, Arbetets museum och Kulturskolan.
På Kråkholmen finns Ljudstugan, där det går att lyssna på korta konserter och samtala med musiker. En pendang till den akustiska Ljudstugan är Hörlursscenen i Trozelligalleriet, en plats för elektronisk musik i hörlurar, liveuppträdanden och videoinslag.
Läs mer på www.nordiskamusikdagar.se