Robert Karlsson, 42, är född och uppvuxen i Norrköping, men bor sedan tjugo år tillbaka i Stockholm. Han är konstnär och teatertekniker.
Utställningens titel är lånad från en av arbetarrörelsens fanor och hänvisar till kravet på åtta timmars arbetsdag, åtta timmars fritid och åtta timmars vila. Utställningen är en del av ett längre projekt som kallas för tracing history.
– Det är en utställning inspirerad av starten i den svenska arbetarrörelsen. Tidigare har jag gjort replikor av fanor och så, men den här gången blir det modeller, mindre verk, säger Robert Karlsson och visar på tre små talarstolar som fått namn efter kända agitatorer.
En låda, enklaste formen av talarstol när man agiterade förr i tiden, har fått titeln "August Palm". Nästa talarstol heter "Kata Dalström" och den tredje "Agda Östlund" efter en av de första kvinnorna i riksdagen.
Intresset för arbetarrörelsens ursprung kommer dels från Robert Karlssons minne av att han hittade sin farfars första maj-nålar, och från tiden på Konsthögskolan då han upplevde att det fanns en parallell mellan otryggheten att vara konstnär, hur man ska överleva, och hur det var för 100 år sedan för den kämpande arbetarrörelsen.
Han gillar också de raka och tydliga klassiska deviserna på fanorna, som "Arbete och bröd" och "Rätt för alla, orätt mot ingen", vilka han textat på papper på enkel kartong. En skön kontrast mot dagens samhälle där allt är krångligt och kompromisser, tycker han, även om det antagligen var lika komplext då. Han talar om en uppstart, en rörelse framåt, som ännu inte begränsats av att förvalta.
Robert Karlsson har tecknat av målningar och fotografier, små studier i blyerts, varav en av Kata Dalström, efter en fotoförlaga.
Det är en utställning med politiskt innehåll, utifrån politisk historia, men det är inte politisk konst, säger Robert Karlsson. Historien lär oss är att vi inte lär av historien, säger han.
– Tittar man så ser man skeenden och saker som har hänt, och som varnar och kan hjälpa en i dag. Det är lätt att tänka att varje situation är ny och att det är ingen som har tänkt det här innan, att det inte finns någon som har kämpat innan. Men det är ett pågående arbete och man gör det tillsammans. Det där tycker jag är intressant.
Utställningen pågår från den 19 mars till den 28 mars.