Nej, konstnär vill hon inte kalla sig. Men kanske folklivsmålare. Hennes lite naivistiska måleri har nämligen växt fram ur en lust att berätta om livet förr.
– Min mamma berättade aldrig någonting från sin barndom, trots att jag var så hemskt nyfiken. Då tänkte jag att jag skulle skriva och berätta om mitt liv för min son och mina barnbarn. När jag höll på att skriva så kom jag på att jag kunde måla bilder kring det som jag har upplevt.
Bilderna skildrar Inger Rådström Nyvelius barndom och arbete på gården under 30- och 40-tal. Det är slåtter, husförhör, barndop med några få närvarande (männen jobbade i skogen), dans på logen och barndomens lekar ute i naturen. Det är bilder från en tid långt före diskmaskinens och tvättmaskinens intåg i var mans hem.
Inger är född och uppväxt i ett litet krontorp i Aspåsen, utanför Ramsele i Ångermanland.
– Bilderna visar allt som är borta nu. En jaktstuga är allt som finns kvar av Aspåsen. Det är helt igenväxt, säger hon.
Men några bilder beskriver också livet i Norrköping. För 50 år sedan flyttade Inger till Norrköping och hennes första lägenhet låg på Saltängen.
– Det här är "Saltängsgumman", och hennes medhjälpare som bakar bullar, säger hon om en målning.
– Men det har jag läst mig till. Jag tycker om att läsa historier och måla efter den.
Numera målar och skriver hon inte längre bara för sina anhöriga, utan visar också sina bilder på äldreboenden och dagcentraler. Tidigare har hon bland annat varit i Åby och Navestad och närmast på tur står Annagården i Hageby.
– De tycker att det är roligt att jag kommer. Och jag får så mycket tillbaka, för de berättar ju sina historier. Även om jag kommer från Norrland, så var mycket likadant här. Fastän många är lite dementa, så kommer de ihåg i alla fall. Minnena blir ett sätt att mötas.