Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I gränslandet mellan måleri och foto

Hennes fotografi tangerar måleri, och hans målningar drar åt fotografi. På Konstforum samsas konst av Nygårds Karin Bengtsson och Per-Ivar Lindekrantz på de stora ytorna.

Stillhetens skildrare. Nygårds Karin Bengtssons iscensatta fotografier har ett stilla lugn och stänger ute omvärldens larm och brus.

Stillhetens skildrare. Nygårds Karin Bengtssons iscensatta fotografier har ett stilla lugn och stänger ute omvärldens larm och brus.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-03-23 08:15

Sekelskiftets måleri och "det stilla rummets målare" Vilhelm Hammershøi har inspirerat Nygårds Karin Bengtsson. De bortvända kvinnogestalterna, de återhållna färgerna, tystnaden och den subtila laddning som präglar motiven i den danske mästarens måleri ser vi även i Nygårds Karin Bengtssons iscensatta fotografier.

- Hammershøi är en av mina absoluta favoriter. Det ser inte ut att hända så mycket men rummet är fyllda av stilla dramatik, säger hon.

Fint med spegeleffekten

Konstforums lokaler är som tagna ur Hammershøis interiörer och ljusflödet från Konstforums fönster ger blänk i det blankputsade glaset. Betraktaren ser sin egen spegelbild, men reflexerna stör inte konstnären Nygårds Karin Bengtsson.

- Det finns något fint i spegeleffekten. Jag vill att betraktaren ser sig själv i bilderna och söker sina minnen och stämningar, säger hon.

Per-Ivar Lindekrantz måleri är realistiskt och berättande, med en surrealistisk twist. Själv beskriver han sitt måleriet som montage.

- I montaget uppstår en ny situation, händelse eller stämning, säger Per-Ivar Lindekrantz.

En ung kvinna från vår egen tid kläder befinner sig i olika miljöer tillsammans med gåtfulla colimahundar, gudinnestatyetter och arkaiska figurer. Några av figurerna är avbildade museiföremål, från Historiska museet eller Louvren, men några kommer från i skulptören Torsten Renqvists samling av folkkonst.

Myt och modernitet möts i de märkliga bilderna som kretsar kring existentiella tillstånd. Människan och den lilla mytologiska figuren tycks vara ensamma kvar, övergivna och utelämnade i en storslagen natur.

Läs hela artikeln i Folkbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!