Det är första gången på ett halvår som Kvartersteatern välkomnar publiken åter, om än coronasäkrat med max 19 personer i bänkraderna och varannan stol tom.
Den 16 oktober har "Till Fedra" premiär, och den 17 oktober "Tribadernas natt", i Tredje kammaren på Teater Bråddgatan 34. Uppsättningarna spelas omlott under två veckor.
Pjäserna skulle ha spelats i maj, men flyttades fram på grund av pandemin.
– Det känns extremt kul att äntligen få spela, säger Frida Nyström, regissör och verksamhetsansvarig på Kvartersteatern.
– Det här är två olika pjäser av samma dramatiker, P-O Enquist. Det är andra året som vi gör ett sådant syskonprojekt.
Här får medlemmarna möjligheten att spela i mindre ensembler.
– Båda ensemblerna är några våra mest erfarna skådespelare och de gör ett jättejobb. Det är otroligt svåra texter och otroligt mycket text. Det är kul att ge våra medlemmar den möjligheten, att få en sådan här utmaning, säger Frida Nyström.
– Det är lite roligt, för det är två jätteolika texter, som ändå hänger ihop. Det är de första två delarna i vad som skulle ha varit en trilogi om kärlek. "Tribadernas natt" var den första delen och "Till Fedra" skulle vara den andra delen i den här trilogin. Det finns tydliga tematiska likheter: det handlar om människor som vill känna sig användbara, behövda.
– Det är ett mänskligt behov att man vill betyda någonting, att man vill vara viktig. Karaktärerna kämpar med det här på olika sätt.
"Till Fedra" är en modern tolkning av en grekisk myt. Fedra är gift med kung Theseus, som alltid är borta och krigar. I Theseus frånvaro blir Fedra förälskad i hans son, Fedras styvson Hippolytos. Fedra känner sig oanvändbar, är olycklig i sitt äktenskap och har ett behov av att bli sedd.
– Hon är väldigt stark, hon vill så mycket, men känner sig fruktansvärt begränsad i sin roll både som kvinna, fru och drottning, säger Ellinor Sundberg som tagit sig an utmaningen att spela Fedra.
I "Tribadernas natt" har Siri von Essen lämnat sin man August Strindberg för att hon blivit kär i en kvinna. De båda kvinnorna repeterar en pjäs i Köpenhamn, då Strindberg dyker upp, arg och bitter över att ha blivit övergiven.
– Han är...det är tvära kast, med humörsvängningar, jag kör all in. Det är nog den mest krävande rollen jag har gjort hittills, säger Anton Augustsson om att spela Strindberg.