Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Henriks andra vardagsrum

Café Soda är nästan som Henrik Johanssons vardagsrum.
Det är ett ställe där han trivs, känner sig hemma och träffar vännerna. Dessutom kan de konsten att göra gott kaffe.
- De bryr de sig om sitt kaffe och har riktiga espressomaskiner som de lärt sig använda på rätt sätt. Här kan de verkligen göra en kaffe latte som den ska vara, god och riktigt het, säger Henrik.qq Trogna gäster finns överallt på Norrköpings kaféer, restauranger och pubar.
I dag börjar Folkbladet en ny serie om stammisar.
Känner du någon som platsar under den här vinjetten - ring eller mejla till På Gång.

Stammisar på Soda. Henrik Johansson och sonen Pierre fikar gärna på sitt favoritställe. Henrik tar även med sig kunder från sitt jobb som försärkingsmäklare.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Stammisar på Soda. Henrik Johansson och sonen Pierre fikar gärna på sitt favoritställe. Henrik tar även med sig kunder från sitt jobb som försärkingsmäklare. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-04-10 06:00
Vi träffar naturligtvis Henrik Johansson på Café Soda. Han sitter tillsammans med sonen Pierre vid ett bord och båda mumsar på varsin baguette.
Henrik arbetar som försäkringsmäklare i samma kvarter och när han är i Norrköping brukar han gå ned till Café Soda vid niotiden på morgonen. Då blir det ofta en baguette med philadelphiaost.
- Det är trevligare att gå ned hit och ta en fika, istället för att sitta ensam på jobbet. Oftast slår jag mig ned precis vid disken och småpratar lite med folk. Jag brukar ha med mig Dagens Nyheter, eftersom jag nästan aldrig hinner läsa den hemma.
Det händer också att Henrik tar med sina kunder till Café Soda. Han träffar kompisar där på helgerna och barnen följer ofta med.
- Jag tycker det är bra om de får vara med och lära sig umgås med oss vuxna, säger Henrik.
- Kaféet skiftar karaktär, beroende när man går hit, man hittar byggarbetare och slipsgubbar. På kvällen mer ungdomar, men då är jag sällan här. Det är en skön blandning av folk.

Hyllat av krönikör
En av Henriks bästa vänner som startade Café Soda 1997. Samma år hyllades det som ett av världens bästa kaféer av Expressenkrönikören Mats Olsson.
- På den här tiden fanns det inte så mycket kaféer i Norrköping, så det blev snabbt populärt. Det stod för en ny och mer osvensk kafékultur.
Eftersom Henrik reser mycket i sitt arbete, kan han jämföra kaféer i Norrköping med andra städer i Sverige och vid Europa.
- När jag kom hit till Norrköping 1983 fanns nästan ingenting i kaféväg, bara Lindahls och Broadway. Det var helt dött.
- Men i slutet av 90-talet kom en boom av nya kaféer i Norrköping. Det fanns nog ett sug efter det hos den yngre generationen som reser mycket och är mer internationell.

Duktig kock
Henrik har blivit en litet kräsen kafégäst som bryr sig om både hur kaffet smakar och den omsorg som lagts på miljö och inredning.
- Det är svårt att ta på vad som gör Soda unikt, men det är mysigt och drivs av folk som bryr sig om vad dom serverar. Det finns inte bara Delicato-bitar.
- En tid gick kaféet ner sig litet grand men nu när Kaser Haddad driver det har det återfått sin atmosfär. Man lär känna folket som jobbar här och hittar nästan alltid någon att prata med. Att flipperspelen är avstängda är väldigt skönt. Det stör miljön annars.
- De gör sin egen mat, det är väldigt fräscht och ägaren Kaser är en duktig kock. Han har låtit mig provsmaka sin lasagne. Man ber stammisar om råd. Det är kul att bli tillfrågad om sådant, och bli mer än en vanlig gäst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!