Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hellbrand tillbaka med ny deckare i landsbygdsmiljö

Deckarförfattaren Gertrud Hellbrand på Vikbolandet har nu kommit med den tredje delen i sin östgötasvit: "Röd hibiskus".

Gertrud Hellbrands nya deckare "Röd hibiskus" kom ut den 10 januari i år. Hellbrand är också ny som deckarkrönikör i NT.

Gertrud Hellbrands nya deckare "Röd hibiskus" kom ut den 10 januari i år. Hellbrand är också ny som deckarkrönikör i NT.

Foto: Peter Holgersson

Norrköping2023-01-21 13:00

Deckaren "Röd hibiskus", med en slående vacker omslagsbild, med en blomma som är viktig i handlingen, är en fristående fortsättning på "Dragoner" (2021) och "Svinskytten" (2022). 

Skulle man se boken i bokhandeln och bli sugen på att köpa och läsa den kan man göra det utan att ha läst de tidigare böckerna, säger Gertrud Hellbrand. Men det går trådar mellan alla tre böckerna, så man får lite extra på köpet om man läser alla, framhåller hon.

undefined
Östgötasviten, en trilogi. Men Hellbrand är inte främmande för att återkomma till persongalleriet framöver.

– Den första, "Dragoner", utspelar sig i nutid, i Hedsbro, det fiktiva samhället utanför Linköping som kanske påminner lite om Ljungsbro. I "Svinskytten", den andra boken, blir det en tillbakagång i tiden till elva år tidigare, när en av personerna i boken, Sanja, gick på polishögskolan och man får veta hennes våldsamma familjehistoria, berättar Gertrud Hellbrand.

undefined
Ljungsbro är förebilden för det fiktiva samhället Hedsbro i Hellbrands böcker.

– Men i den tredje boken är vi tillbaka till nutid, strax efter de händelserna som skildrades i "Dragoner". Det är en återgång till här och nu, till Hedsbro, och det är ganska mycket Linköping. Sanja bor i en lägenhet i Linköping, men så får hon anledning att åka ut till Hedsbro, och kuska runt ute på landsbygden bland hästgårdar för att reda ut brottet hon blir lite fixerad vid.

Boken börjar med att Sanja tvingas ta tjänstledigt från sitt polisjobb efter att ha skadat foten. Det är mitt i sommaren och hon bestämmer sig för att använda ledigheten till att börja nysta i sin familjehistoria. Hennes mamma blev mördad och pappan, som är spårlöst försvunnen, är misstänkt.

Under tiden som Sanja letar efter sin pappa försvinner en familj från Hedsbro, en 13-årig flicka och hennes föräldrar. 

– Det är någonting med dottern som fångar Sanja, hon känner igen sig själv i den här unga tjejen. Hon blir besatt av att nysta i det där försvinnandet samtidigt som hon håller på med sitt eget. Sedan vävs det ihop.

I "Röd hibiskus" får läsarna återknyta bekantskapen med Sanjas gymnasiekompis Mira, som var huvudperson i "Dragoner". Att de syns mer tillsammans i samma bok har Hellbrand fått signaler om har uppskattats av läsarna.

Östgötasviten är en trilogi, men författaren öppnar för att återkomma till det persongalleri hon byggt upp.

Gertrud Hellbrand firar snart 20-årsjubileum som skrivarkurslärare på Bona folkhögskola i Motala och har många gånger passerat Ljungsbro och lärt känna landskapet där. Hon har också pluggat litteraturvetenskap ett år i Linköping. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!