Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hedvigs takmålningar räddas – med wettex och vallajärn

Hela Hedvigs kyrka är fylld av byggnadsställningar, inplastade takkronor och flitiga konservatorer i arbete. En jätterenovering pågår – bland annat av 850 kvadratmeter takmåleri.

Hedvigs Kyrka pågår en omfattande renovering, men snart är första etappen med takrenoveringen färdig.
 Foto: Östergötlands museum

Hedvigs Kyrka pågår en omfattande renovering, men snart är första etappen med takrenoveringen färdig. Foto: Östergötlands museum

Foto:

NORRKÖPING2013-06-18 10:34

– Vi märkte att färgskikten ramlade ner på grund av vattenläckage, säger konservator Eva Ringborg, Östergötland Museum.

Måleriet i kyrkan är från Agi Lindegrens stora restaurering av kyrkan 1890. Det framhålls som ett av de bästa exemplen på den tidens restaureringskonst.

– Det är ett fantastiskt måleri. Allt är så överdådigt. Det finns knappt en yta som inte är målad. Man drog på till max. Men den här periodens måleri, sena 1800-talets nybarock, brukar man inte vara så rädd om och bevara, säger Eva Ringborg.

Väggarna är målade i marmoreringsteknik i grönt medan pilastrarna drar åt rött. De bär upp ett tak med tandsnittsfris och ljusblå plafonder. Det förekommer figurmåleri, lagerbladskvistar och bibelcitat med dekorativa element.

– Det är roligt att det här är en konsertkyrka. Man ser tydligt att folk får tid att titta upp i taket. Det är lite som på medeltiden, när folk inte kunde läsa, säger Eva Ringborg.

Påfrestande för kroppen

En yttre renovering av taket är gjord och sedan i februari har också ett team med totalt nio konservatorer arbetat med att rengöra, laga, konservera och retuschera skador bland annat i de omfattande takmålningarna. Det är ett påfrestande jobb, där arbetsställninge är tär på nacke och axlar.

– Börjar man arbeta med det här är det bra att styrketräna i förebyggande syfte, konstaterar konservatorn Kerstin Wetterström som arbetar med wettextrasa i handen omkring elva meter upp i luften.

Läs mer i tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!