Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Håret binder dem samman

Hår löper som en tråd genom konstnärerna Julia Peirones och Annika Svenbros gemensamma utställning som även berör skönhet, sårbarhet och död.

Konstnärerna Annika Svenbro och Julia Peirone (till höger) ställer ut tillsammans i Norrköping och i dag hålls vernissage på Konstforum. Annika Svenbros stora målning Berenikes hår är utställningens mest centrala verk som bestämde det gemensamma temat.

Konstnärerna Annika Svenbro och Julia Peirone (till höger) ställer ut tillsammans i Norrköping och i dag hålls vernissage på Konstforum. Annika Svenbros stora målning Berenikes hår är utställningens mest centrala verk som bestämde det gemensamma temat.

Foto:

NORRKÖPING2013-11-09 04:44

De båda känner varandra väl – Julia Peirone är Annika Svenbros bonusdotter. Men de har inte tidigare ställt ut tillsammans. När de diskuterade ett gemensamt tema för utställningen på Konstforum enades de snabbt om – hår.

– Det står för så mycket. Förförelse och sexualitet, men när det blir grått, eller man tappar det, förknippar vi det med ålderdom och död, säger Julia Peirone.

Det verk som ledde dem in på temat är Annika Svenbros stora målningBerenikeshårmed titeln lånad från myten om drottning Berenike II av Egypten som skar av och offrade till gudarna för att hennes make skulle återvända från kriget.

– Håret påminner om växtlighet, eller en ridå som döljer något. Det väcker en nyfikenhet – vad finns bakom? säger Annika Svenbro.

Julia Peirone arbetar främst med fotografi i sitt konstnärskap, och hon visar en serie bilder på unga tjejer som förbereder sig för en fotografering. Det började med bilden "Violet vertigo" av en tjej med lila ögonskugga, tandställning och halvt slutna ögon. Peirone fastnade för den "misslyckade" bilden.

– När folk fotograferade med analoga kameror fanns fler misslyckade bilder. Med den digitala tekniken kan vi så lätt rensa bort alla våra misstag. Det är en tråkig utveckling, säger hon.

Bildserien belyser flickor i en sårbar ålder, då de blir medvetna om andras blickar, men den väcker även frågor om manipulation och iscensättning i samtidsfotografin.

– Jag är intresserad av mellanrummet av tid. De unga tjejerna fixar sig inför den stora stunden, innan de hinner bli färdiga för att posera, säger Julia Peirone.

Läs hela artikeln i Folkbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!