– Det här handlar om karaktärerna Zoey och Neo, och deras lek av att vara i rymden. Det är så vi har byggt upp narrativet. Det är två barn som leker rymdskepp och andra barn får följa med dem på deras lek, kopplat till forskningen, säger Thomas Clifford, projektledare för utställningen "Rymdskepp".
Zoey och Neos rymdskepp har landat på Visualiseringscenter, på väg till Mars. Utställningen riktar sig till barn i förskoleåldern och yngre skolåldern, från tre till åtta år. Tanken är att på ett lekfullt sätt väcka barnens nyfikenhet kring rymden, naturvetenskap och teknik.
Hjärtat i utställningen är en cockpit, eller take off, där man kan sätta sig och styra rakt ut i universum, leka pilot i rymden. Till grund för det ligger mjukvaran Open Space som är framtagen tillsammans med bland andra Nasa.
– Man kan titta på Big bang och på galaxer, säger Anders Ynnerman, konsortiedirektör för Visualiseringscenter och den som lett forskningsprojektet Open Space.
Mjukvaran är gratis, den kan barn ladda ner på sin speldator hemma, berättar Ynnerman, och tipsar om en Youtubefilm där en 12-årig flicka visar hur man gör.
– Allt vi visar här på Visualiseringscenter ska vara baserat på riktiga data, som kommer direkt från forskningen. Vi fejkar ingenting, säger Anders Ynnerman.
I utställningen finns en greenscreen-installation, där man kan prova på att sväva tyngdlös i rymden. Man lägger sig på rygg på ett grönt tyg, och ser sig själv på en skärm i taket. Kameran tar bort det gröna, så man får en rymdskeppsbakgrund.
I utställningen kan man också se hur astronauter sover i rymden, i tyngdlöshet, i sovsäckar som man kan spänna fast i väggen. Och fundera över vad man ska äta under framtida Marsfärder, om man till exempel ska odla grönsaker ombord.
Man kan också krypa in i en modul och lyssna på rymdsagor. Utanför står ett planetbord med en kupol som visar ett antal planeter, som Mars och Jorden. Strax intill kan man se hur man själv ser ut sedd i en värmekamera. I det här hörnet handlar det om ljus och mörker i rymden, och strålning.
Visualiseringscenter har fått 1,3 miljoner kronor från Skolverket för att bygga upp utställningen. Men bakom ligger också många forskningsmiljoner. Utställningen kommer att vara kvar under hela nästa år.
I februari öppnar Visualiseringscenter upp ett våningsplan till, där allmänheten kommer ännu närmare forskningen som pågår i huset.