Dunderklockan är hotad! Det står i ett anonymt brev som Farmor har fått. Och utan den kan hon inte laga dunderhonung åt Bamse! Folkbladet är med när en skolklass med ettor från Jurslaskolan ska lösa mysteriet med dunderklockan – varför håller den på att försvinna?
Snart möter vi också en storgråtande Lille Skutt som har fått hela sin morotsskörd förstörd. Vad händer egentligen med miljön i Bamses värld?
Med museipedagog Christine Mars som ciceron följer barnen med på ett äventyr där girig rovdrift tär på miljön. Vi rör oss genom i fint uppbyggda utställningsmiljöer – Skalmans bibliotek, fjärilsdalen och båten Victoria. På vägen får vi lära oss mer om t ex sopor, fotosyntes och kretslopp. I slutet måste barnen hitta en demokratisk lösning på problemet med det miljövidriga medel Dunderväx som Krösus Sork tjänar storkovan på.
– Vi slår till han! föreslår en pojke.
Men alla enas snart om att våld inte är en lösning. Det handlar snarare om att få Krösus Sork att lyssna och bli övertygad för att ändra sitt beslut.
– Vi lämnar tillbaka Dunderväx-flaskan!
En 7-årig flicka hittar lösningen – tillsammans kan vi använda vår konsumentmakt och själva undvika miljöfarliga produkter. Ekonomiska argument biter på Krösus Sork som vill tjäna pengar.
Under veckan har flera skolklasser besökt utställningen och deltagit i en visningarna som knyter an till läroplanens demokratiuppdrag.
– Det handlar om att på demokratisk väg lära sig att lösa saker som inte är okej. Vi vill ge en positiv bild av förändring, där vi själva kan spela en aktiv roll, säger Christine Mars.
Läraren Isabella Andersson tycker att museet har lyckats få till en både inspirerande och lärorik utställning.
– Det är en jättebra utställning med flera olika aspekter av hållbar utveckling. Vi får ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv. De lyckas också ge en positiv bild av våra möjligheter att påverka, säger hon.
Bamsemysteriet gick förstås hem hos barnen också. Pop Larsson, Elsa Lang och Olivia Johansson tyckte alla att det var ett roligt besök på Arbetets museum.
– Det var bra! Det är första gången jag är här på museet. Och jag gillar Bamse, säger Pop.
Bamse och dundermysteriet är producerad för barn från förskolan upp till årskurs 3, i samarbete med Hyresbostäder, Swedbank och Kolmårdens djurpark.