Här är vinnarna i Mutter-fonden

En 34-åring från Jönköping som arbetar i tyska Bamberg – och en 29-åring som återvänt till hembygden i Värmland.

Jonas Valfridsson.
Foto: Robert Svensson

Jonas Valfridsson. Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

norrköping2014-05-23 14:08

De talangfulla kompositörerna Jonas Valfridsson och Lisa Streich belönas med förstapriset i Ann-Sophie Mutters kompositionstävling, 75 000 kronor vardera och uppdraget att skriva ett verk till Symfoniorkestern.

Juryn, som bland annat bestod av SON:s chefdirigent Michael Francis och VD:n Karin Veres, presenterade redan för ett år sedan (!) de sex finalisterna och deras stycken i den prestigefyllda tävlingen.

– Lisa Streich har ett mycket personligt och innovativt tonspråk där hon använder orkesterns instrument på nya sätt som skapar unika ljud och klangfärger i kombination med stark formkänsla, säger Michael Francis om 29-åringen från Norra Råda som bland annat har en organistexamen från Köln och som också studerat i både Paris och Salzburg.

Han fortsätter:

– Hennes stycke Alv är ett av de mest originella stycken jag någonsin dirigerat, hon har skapat en ljudvärld som jag aldrig tidigare mött”, berömmer Francis.

Om Jonas Valfridsson och hans A Sudden Recollection:Le Jardin des Plantes säger den brittiske stjärndirigenten:

– Jonas representerar den linje bland vår tids tonsättare som särskilt understryker användandet av melodiska linjer och han gör det kombinerat med ett mycket detaljerat och utstuderat formspråk.

Vinnarna ska nu skriva varsitt nytt stycke, 16-20 minuter långt, att framföra med SON, i maj 2015 och under säsongen 2015/2016.

Totalt 42 bidrag kom in till tävlingen som gjorts möjlig genom den fond som stjärnviolinisten Anne-Sophie Mutter instiftat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!