Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han släpper ny bok om korvkulturen i Sverige

Jan Scherman har en lång karriär bakom sig som skribent, debattör och tv-producent med mera. Nu släpper han en bok om ett något oväntat ämne: Korvar.

Jan Scherman är uppväxt i Linköping och började sin bana som reporter på Östgöta Correspondenten. Sedan dess har han bland annat arbetat som vd för TV 4.

Jan Scherman är uppväxt i Linköping och började sin bana som reporter på Östgöta Correspondenten. Sedan dess har han bland annat arbetat som vd för TV 4.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Norrköping2020-09-20 15:00

Scherman är uppväxt i Linköping och började sin bana som reporter på Östgöta Correspondenten. Sedan dess har han bland annat arbetat som vd för TV 4. 

Utöver en hyllad karriär som journalist är det något annat som har legat Jan Scherman varmt om hjärtat. Nämligen korv. Han är en av tolv ledamöter i Korvakademien som enligt de själva har syftet att "höja korvens status i samhället". Nu är han aktuell med boken "Den svenska korvresan".

Från norr till söder har han rest för att hitta historierna och människorna bakom Sveriges bästa korvar. I boken bjuder han även på recept för korvfantaster. Men boken är mycket mer än så, enligt Jan Scherman.

– Jag har rest otroligt mycket i Sverige och såg mycket av ett Sverige som inte alltid syns i riksmedia. Jag tänkte att jag någon gång skulle vilja berätta om vad det är jag ser. Då blev korven en bra förevändning för det. Det gäller att se lite mellan korvarna, för det är en betraktelse av tillståndet i vår nation. Man kan säga att det är viktiga samhällsbetraktelser utifrån ett korvperspektiv.

Intresset för korv är som mycket annat i livet för Jan Scherman, något som startade i unga år.

– På den tiden kostade en varmkorv en krona. Då nöjde man sig ibland med en "luffare", ett uppvärmt korvbröd med ketchup och senap. Då uppstod en väldig längtan tills man hade råd med den första varmkorven. Sen har varmkorven följt med en genom livet och på arbetsplatser. På den vägen var det.

Jan Scherman jobbade på SVT i Norrköping mellan 1977 och 1987. Han har idag ett sommarhus i Bestorp och nära till sina kompisar som bor i stan. Norrköpings korvkultur står högt i kurs, där Leons Gatukök utmärker sig. I våras utsågs de som årets korvkiosk av Korvakademien och Jan Scherman var med och delade ut priset.

– De har sin egen senap, de är noga med potatismoset, genomgående bra korvar och en väldigt bred repertoar i utbudet. Jag tror att det är många Norrköpingsbor som har många minnen av Leons efter dansen på Palace eller vart man nu har varit någonstans. Det är nog många som tagit en sväng förbi Leons efter en utekväll i Norrköping. Jag måste säga att de nog är en av få korvkiosker i Sverige som har en liten historisk fot och exposé på fasaden. Bara det är värt ett pris tycker jag.

"Den svenska korvresan" släpps den 21 september. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!