En av de fyra som medverkar i föreställningen är Kaj Lärka, som har skrivit många revynummer och spelat i flera revyer och shower i Norrköping. Han var vän med Laila Westersund, som innan hon avled 2011 bestämde att han skulle få det första revystipendiet som delades ut i hennes namn.
– Hon var fantastisk artist som också var rapp och rolig privat. Hon var en fin och väldigt omtänksam person, säger Kaj Lärka.
Laila Westersund kallades också ”Yrvädret från Trollhättan” och turnerade i folkparkerna i 25 år. Lisebergsteatern i Göteborg var som ett hem för henne. Dit åkte Kaj som barn med sina föräldrar för att se henne i Hagge Geigerts revyer.
När en ung Kaj skickade brev till henne blev det början på en lång vänskap.
– Jag skrev till henne och fick ett vänligt svar. Men hon var också ekonomisk, och hon skickade med en lapp: ”Nästa gång du skriver, skicka med ett frankerat svarskuvert så har du större chans att få ditt kort”, säger han och ler.
I föreställningen "Länge leve Laila", som nu gör publiksuccé runt om i Sverige, berättas artistens livshistoria i en föreställning där musik, texter och monologer vävs ihop.
– Vi speglar både den glittriga Laila, men också den andra, som inte hade samma självkänsla. Hon hade gått LHS, alltså livets hårda skola, berättar Carina Perenkranz.
– Hennes liv var att stå på scenen. Utanför den levde hon ett tillbakadraget liv och hon bildade aldrig familj. En journalist frågade henne en gång varför hon inte hade barn. Då svarade hon: ”Jag har aldrig kunnat ligga still så länge”, berättar Kaj Lärka.
Idén till "Länge leve Laila" kommer från Carina Perenkranz. Tidigare har hon lyft fram Laila Westersund som en förebild i sin enmansshow ”Från Julia till Babben”, där hon hyllar en rad kvinnliga humorister.
– Jag har alltid varit fascinerad av starka kvinnor, säger hon.
Naturligtvis var hon mån om att få med Kaj Lärka i arbetet med föreställningen. Förutom att han kände Laila Westersund hade han också mycket material om henne, bland annat från tidningen Svensk revy. Och han var inte svårövertalad. Genom en rad intervjuer svällde materialet som innehåller unika filmklipp och bilder. Men även ensemblen växte under resans gång.
Bland annat intervjuades skådespelerskan och sångerskan Birgit Carlstén (vars dotter Laila var gudmoder åt) och hon blev även tillfrågad att regissera föreställningen.
– Men innan vi skildes åt, så sa hon: "Jag kan regissera, men det vore roligt om jag får vara med också". Det tyckte vi kändes hedrande, säger Carina Perenkranz.
En av de andra som intervjuades var organisten Lennart Palm, känd från bl a Melodikrysset där han gör musikinslag. Han spelade med plojorkestern Matz-Ztefanz med Lailaz och var hennes ackompanjatör under de sista åren hon levde.
– Han har också en relation till Laila och intervjun med honom slutar på samma sätt: ”Det vore roligt att få vara med”. Därför är det vi fyra som gör den här föreställningen, säger Carina.
När föreställningen hade premiär på Lilla Edet-teatern i Trollhättan var den utsåld – och så har det sedan varit på resten av turnén. Publiktrycket antyder något om hur folkkär Laila Westersund fortfarande är. Men Kaj och Carina tycker inte att hon har fått den uppmärksamhet hon förtjänar.
– Nej, det har hon inte, säger Kaj bestämt. Tyvärr har SVT plockat bort många klipp med henne ur Öppet arkiv. Det finns väldigt lite kvar med henne där.
– För den kvinnliga komiken har hon haft enormt stor betydelse, men också för humorscenen i Västsverige och Skåne var hon viktig. Hon var en förebild i att våga vara rolig. Men tyvärr är vi där igen, med att den kvinnliga namnen i historien inte riktigt räknas, säger Carina.
Vad tror ni att Laila hade tyckt om föreställningen?
– Hon hade tyckt om den. Det tror jag absolut. Och hon är nog med oss någonstans, det har vi fått lite tecken på av folk som har lite kontakter. Vi har fått godkänt att vi gör det här. Det tycker vi är roligt, säger Kaj Lärka.