Tidigare har Sverker Ydén spelat med reggaebandet som naglat fast Norsholm på kartan, Norsholms befrielsefront. Men efter 17 år tyckte han att de inte längre utvecklades och 1986 lades bandet ner.
– Det har inte gått en timme i mitt liv sedan vi slutade som jag inte tänkt på det. Det är mitt jag – om jag inte får spela musik så mår jag dåligt.
Musikmotorn Sverker Ydén är förstås också känd som drivkraft i Blacka Musik, en ideell musikförening som han var med och startade 1983.
När föreningen 10-årsjubilerade var han inne i en period av intensivt engagemang. I den vevan råkade han ut för en olycka som kom att förändra livet. Han frontalkrockade med en bil i närheten av Löfstad.
– Jag slog i huvudet och fick bestående hjärnskador. Det har påverkat mitt liv otroligt mycket.
– I många år vägrade jag att acceptera att det hade hänt något. Tre gånger har jag trillat dit ordentligt när jag nonchalerat mina begränsningar.
Efter olyckan har Sverker Ydén inte längre samma förmåga att hantera stress och koncentrera sig. Första halvåret kunde han inte ens spela gitarr, för den motoriska förmågan var inte densamma.
– Hjärnan fick hitta en annan väg, berättar han.
– Hela mitt liv har påverkats. Jag kan inte repa på samma sätt som förr. Det gjorde att jag kom ifrån mitt eget skapande. Jag trodde ett tag att jag hade tappat förmågan att skriva musik.
– Men när vi drog igång det här bandet upptäckte jag att jag hade kvar det. Jag skriver nya låtar. Det kommer nya texter.
Letade sångerskaMen reggaebandprojektet Desmodrôme som drog igång redan 2007 har kantats av motgångar. I startfasen var Sverker Ydéns systerdotter Beldina engagerad som sångerska, men sedan hon fick kontrakt med Warner Music är hon nu bosatt i Los Angeles och har en världskarriär på gång.
– Vi började repa låtarna utan sångerska. Ett antal olika har kommit och gått och jag har nästan börjat misströsta.
Räddningen blev Sofia Berntson som bor på Söder i Stockholm, men har rötter i Norrköping genom sin mamma som var med i samma musikkretsar som Sverker under 70-talet. Tidigare har hon bott i Aten och hon talar flytande på grekiska. Två gånger har hon tävlat i Melodifestivalen, senast 2009 när hon sjöng bidraget Alla med grekisk låttext.
– Några gånger har hon tröttnat rejält på den ruttna musikbranschen. Hon kände att hon ville sjunga på svenska och göra egna låtar – i det läget ringde jag. Dessutom älskar hon reggae och har haft en dröm sedan hon var liten att sjunga i ett reggaeband. Så hon blev skitglad i telefon – och jag med, berättar Sverker Ydén.
Läs hela intervjun i Folkbladet.