Håller tummarna för att allt ska fungera
En scen coolare än någonsin. Rekordmånga låtbidrag. Enormt intresse.Melodifestivalen tycks bara bli hetare och hetare. Och bakom jättespektaklet står Thomas Hall, 39, från Norrköping.- Det är en ynnest att få göra något som så många har en relation till, säger han.
Thomas Hall, uppväxt i Norrköping, är mannen som basar över Melodifestivalen. Han har laddat inför uppdraget: - Jag har tränat och solat för att vara redo för tre veckors nedslitning, säger han och skrattar. FOTO: SCANPIX
Foto:
- Jag tog ett långt jullov och har sett till att vila ordentligt. Allt runt omkring är fixat: räkningar är betalda och jag har tvättat så jag har massor av rena strumpor och kalsonger. Jag har tränat och solat för att vara redo för tre veckors nedslitning, skrattar han.
Brinner för musik och TV
Thomas är uppväxt i Norrköping, men flyttade från Klockaretorpet i mitten av 80-talet. Sedan 1989 har han arbetat av och till med TV och han brinner för både musik och TV-mediet. Den kombinationen behövs för att leda projektet som så här års engagerar hela Sverige.
- Det skapar ett visst mått av nerv i hela maskineriet att allt vi gör recenseras, granskas och ses av så många människor. Men det är också fantastiskt roligt, säger han.
- Nu känns allt bra och vi har fått rapporter om att det byggs för fullt i Karlstad. Det är väldigt mycket detaljer kvar, men det ska det vara, säger han. Mardrömmen är att telefonröstningen inte fungerar eller att utsändningen blir fel.
Nöjd med insatsen
I fjol var det första året Thomas basade över Melodifestivalen och han är nöjd med sin insats då.
- Tittarsiffrorna var över förväntan och vi fick beröm för innehållet. Det gick jättebra, säger han. Vi hade en halv miljon fler tittare än året innan och lade krut på att skapa en lyxig lördagsunderhållning, både en spännande musiktävling och bra underhållning för dem som inte lockas av själva tävlingen.
Även i år ordnas underhållning utöver tävlingsdelen. På den första deltävling i Karlstad hyllas Ted Gärdestad av kändisar så som Niklas Strömstedt, Victoria Tolstoy, Dogge, Mats Ronander och Jennifer Brown.
Nytt rekord
De bidrag som skickas in för att tävla har ökat kraftigt under senare tid och i år slogs nytt rekord. SVT fick in över 3 200 demos.
- Jag tror att det dels beror på att intresset för att skapa musik ökar och dels att hemmaverktygen blir allt bättre. Det gör det lättare att skapa något som man står för. Många bidrag låter jättebra.
- Det är också så många som tittar. Melodifestivalen är fortfarande en väg att gå från skrivbordslådan till att få en låt framförd för tre miljoner människor. Det är få andra forum som klarar av.
Från elektro till soul
Idag innehåller Melodifestivalen allt ifrån elektro till soulballader och Thomas Hall undviker hela tiden ordet schlager. Istället talar han om "musik" och "låtar".
- Schlager är för mig mer ett begrepp som evergreens. Om man lyssnar på startfältet från förra året, eller på de låtar som är med i år, ser man hur fel det är. Två av 32 låtar är kanske vad man förr skulle anse var en schlager.
- Min slutsats är att en schlager kanske inte är det när den framförs, men blir det när den lever kvar. "Dansa i neon" och "Dover-Calais" var vanliga låtar, men blev till slut schlager.
Christer Björkman, artistansvarig, och Thomas Hall påverkar vilka artister som framför låtarna. Men det är en jury som väljer vilka låtar som ska vara med i Melodifestivalen och i år tävlar fler okända upphovsmän än någonsin i Melodifestivalens historia: 36 av 59 upphovsmän har inte tävlat förr.
- Det kommer att bli ett nyskapande år i år, säger Thomas.
Men många namn känns också igen: Thomas G:son, Ingela "Pling" Forsman, Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson.
Konspirationsteorier
- Jag vet att det finns många konspirationsteorier om urvalet eftersom samma människor brukar dyka upp år efter år. Men juryn lyssnar på låtarna anonymt och jag kan bara kapitulera och tro att dom här människorna besitter en unik låtskrivarkompetens.
Thomas berättar att han själv följt Melodifestivalen strövis genom åren.
- Det är min svaghet. Jag har otroliga luckor i historiken bakåt.
<B>+ Okej, men vilken är den bästa låten av de tävlingar du följt?</B>
- Jag har insett att det är lugnast om jag säger Christer Björkmans "I morgon är en annan dag". Då blir det bäst stämning på redaktionen, ha, ha.