Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hallarna i Norrköping prisas

Svensk Form Öst utser kulturkvarteret Hallarna i Norrköping till Årets formbärare

Prisat kulturkvarter. "Hallarna strävar efter att vara ett stabilt och autonomt alternativ till de allt för ofta kortsiktiga och bidragsberoende sätt kulturverksamheter organiseras idag" skriver Svensk Form Öst i sin motivering.
Foto: Sara Segraeus

Prisat kulturkvarter. "Hallarna strävar efter att vara ett stabilt och autonomt alternativ till de allt för ofta kortsiktiga och bidragsberoende sätt kulturverksamheter organiseras idag" skriver Svensk Form Öst i sin motivering. Foto: Sara Segraeus

Foto:

NORRKÖPING2015-10-10 09:00

– Det är väldigt kul. Våra duktiga kulturarbetare har fått Broccmanpriser och stipendier tidigare, men det är första gången i vår 23-åriga historia, som verksamheten får en utmärkelse. Därför är jag extra stolt idag, säger Pelle Filipsson, verksamhetsansvarig på Hallarna.

Kreativt kvarter

I år är det tredje gången som Svensk Forms olika regionalföreningar utnämner Årets formbärare – personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region.

Svensk Form Öst beskriver Hallarna i motiveringen som ”Norrköpings kreativa kvarter; en plats där färg och design blandas med en mängd andra kulturuttryck och gestaltningsformer.”

Pelle Filipsson har varit en nyckelperson i förändringsarbetet i kulturkvarteret Hallarna sedan han började jobba där för sex år sedan. Det mesta arbetet är gjort tillsammans av dem som är verksamma i kvarteret.

– När jag kom till en etablerad verksamhet, med folk som har starka viljor. Jag trodde att det kunde bli kontroversiellt med nya idéer, men så har det inte varit. Det har varit förvånansvärt enkelt att få alla med sig. Alla vill ha ett häftigt och levande kulturkvarter, säger han.

Vilket intryck vill ni att förbipasserande ska få?

– Jag hämtar de flesta intrycken från Europeiska städer, som Berlin och London. Det ska vara lite vildsint, men det behöver inte vara en konsekvent stil. Tvärtom får initiativen gärna komma från olika håll och Norrköpingsborna själva.

Skapa bra atmosfär

Innergården pryds idag av graffitti, väggmålningar och Camilla Lothigius färgglada skulptur ”Bollop”, Finspång konstnären Olav Lundes skrotskulptur och Jan Stenmarks underfundiga serierutor. Men för Pelle Filipsson är detta bara en del av förändringen.

– Ytskikten är en liten del. Det handlar att skapa en öppen och tillåtande atmosfär. Det har varit ett föreningshus, men har blivit ett kvarter även för småföretagare. I kommens värld har kulturföretagare varit en svår grupp, som kan hamna både under näringslivskontoret och kultur och fritid. Det har tagit några år att visa att den här typen av miljöer för kreativa företagare kan fungera här, på samma sätt som i London.

– Utmärkelsen från Svensk Form Öst, från branschen själv, är ett kvitto på att vi är på rätt väg. Jag vågar lova att utvecklingen går vidare och att vi snart har ännu mycket mer att komma med, säger Pelle Filipsson.

Bland annat blir snart ett par våningsplan blir tomma när socialkontoret flyttar ifrån sina tillfälliga lokaler i kvarteret. En dröm för kulturkvarteret vore också att kunna öppna en lunchservering.

Hela motiveringen till utnämningen:

Hallarna är Norrköpings kreativa kvarter; en plats där färg och design blandas med en mängd andra kulturuttryck och gestaltningsformer. Under det gemensamma intresset för kreativitet samlas människor och organisationer i Hallarnas mångfacetterade lokaler för att skapa nya uttryck, samarbeten och möjligheter tillsammans.

Hallarna strävar efter att vara ett stabilt och autonomt alternativ till de allt för ofta kortsiktiga och bidragsberoende sätt kulturverksamheter organiseras idag. Att Hallarna är inhyst i lokaler som en gång i tiden användes som yllefabrik vittnar dessutom om att verksamheten bottnar i en spännande historia. Vi på Svensk Form Öst är säkra på att Hallarna genom sin innovativa förmåga och önskan om breda allianser också har framtiden för sig, varför det känns extra roligt för oss att lyfta fram Hallarna som vår nya Formbärare 2015.

– Det är jättekul att Hallarna får den här utmärkelsen. Det är ytterligare ett kvitto på att vi har en fantastisk verksamhet i kulturkvarteret som möjliggörs av kommunala satsningar i samverkan med kulturlivet och entreprenörer, säger Olle Vikmång (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!