Graffitin kliver in på museum
Gatans konstnärer tar nu steget in på museum. Graffiti som nu växer fram på Konstmuseet är en del i den kommande utställningen Från Kungastaty till gatans lag.
Graffitimålaren Anton Westling framför den målade bilden av honom själv som nu pryder väggen i Konstmuseet.
Foto: Kjellberg Anita
Väggen på Konstmuseet är målad i lysande och rinnande färger mot en institutionsgrå bakgrund. En graffitimålare med gasmask för ansiktet och sprayburk i handen tornar upp sig med graffitikillarnas tags, Expo och Awone, samt texten "Make a mark on society".- Det är en typisk graffitislogan som funnits med länge..., säger Conny.- Utställningen handlar om den offentliga konsten i länet. Vi vill få fram det färgglada i konsten, mot den grå omgivningen, säger Anton."Roliga kvar"
Conny Johansson och Anton Westling har olika uttryckssätt som graffitimålare och berättar att de inte hade så lätt att enas om motivet till en början. Den stil som utmärker Connys målningar är teknisk avancerad fotorealism med fokus på komposition och helhet. Medan Anton lägger vikt vid exempelvis rörelse i texterna.Inte förrän sent på söndagnatten hade de skissen klar inför måndagen - då arbetet drog igång. Valet av ett ganska renodlat motiv påverkades av de snäva tidsramarna. När vi träffar dem på tisdagen har de kommit långt skapandet.- Nu är det roliga kvar. Finishen, konstaterar Anton.- Vi vill göra vårt bästa, man tänker ju på att folk ska stå här och titta. Då vill man att det ska bli topp, säger Conny.Känns det tråkigt att målningen försvinner efter utställningen?- Nej, graffiti är till sin natur inget beständigt. Man är van vid att allt målas över. Viktigt för unga
Väggmålningen kommer utgöra en del av Konstmuseets utställning Från kungastaty till gatans lag med vernissage den 28 november. I den berättas historien bakom ett urval konstverk i stadsrummet: kungaskulpturer från 1800-talet, omdebatterade offentliga konstverk, miljonprogrammets konst, men också nya uttrycksformer som graffiti är exempel på.- Utställningen tar upp olika förhållningssätt till det offentliga rummet. Det är intressant att staden blir som ett kärl för olika åsikter och uttryck, där allt inte är beställt av Konstmuseet, säger Helena Scragg, intendent på Konstmuseet.När Helena Scragg kom till Norrköping från Stockholm och arbete på Kulturhuset Lava, slogs hon av den tillåtande inställningen till grafftiti och gatukonst.- I Stockholm var toleransen väldigt låg och när jag började jobba i Norrköping tyckte jag det var intressant att man förhöll sig så drastiskt annorlunda.- Man gör skillnad på förstörelse och graffiti som konstnärligt uttryck. Man bejakar att graffiti betyder mycket för unga - det vill jag gärna ska komma fram i utställningen. Vad jag förstått har det också gett effekter som relativt lite klotter och nedskräpning, säger hon.