Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gardells många ansikten

Jonas Gardell må ha varit först. Men han tänker inte bli sist. Mannen som blivit Gardell med hela folket stiger upp på Louis De Geers scen på lördag med sin scenshow ”30 år tillsammans”.

Älskad. Jonas Gardell har fått Sverige på fall med sin show ”30 år tillsammans”.

Älskad. Jonas Gardell har fått Sverige på fall med sin show ”30 år tillsammans”.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrköping2016-11-25 10:00

Han är brutalt rolig. Han är lika brutalt allvarlig. Han vänder fokus på en fem­öring. Jonas Gardells show bjuder på skratt och tårar. Precis som livet.

Nu har han sin fanbase. Publiken förstår honom. Det har inte alltid varit så. Inte minst i skolan när läraren vägrade betygsätta Jonas Gardells uppsatser.

– Han sa: Jag är inte säker på att du förstår vad du skriver, berättar Jonas Gardell.

Därför ville läraren heller inte betygsätta verken. Men läraren svängde. Som så många andra, när Gardell fått visa sina talangfulla färger.

När Jonas Gardell, som alla andra elever, hade ett enskilt samtal med samma lärare för några ord på vägen ut efter studenten var kommentarerna helt annorlunda.

– Det här är större än Strindberg! Du kommer att lyckas, sa han. Jag är inte säker på att det var större än Strindberg, haha. Men det var fina ord, säger Jonas Gardell.

Några betyg fick han dock aldrig. Denna gång med hänvisning till att det var för bra för att betygsättas. Högsta betyget, en femma, räckte helt enkelt inte.

Den första tiden som scenkonstnär bjöd på ungefär samma reaktioner.

– I början visste man nog inte hur man skulle förhålla sig till mig. Om man skulle ta mig på allvar. Men sista åren på 2010-talet känns det som att allt fallit till rätta. Det är som att jag fått respekt både för att jag är rolig och för att jag är allvarlig, säger mångkonstnären Gardell.

De allvarliga inslagen i Jonas Gardells föreställningar kommer lika snabbt och oväntat som ett snöfall i maj. Men han vill ha det så – det vill publiken också, tror han.

– Det är någonting jag bara har. Jag får folk att skratta, men det stora är när jag får folk att tystna. När jag började uppträda hade publiken lite svårt att bromsa in, man kunde höra lite efterskratt i det allvarliga. Men nu är det som att publiken är beredd på vändningarna. De förväntar sig det nästan.

Han har gjort en resa från utanförskap, och från att vara bland de första att öppet kämpa för homosexuellas rättigheter, till att vara här för att stanna. Ett naturligt och älskat inslag i artistsverige. Men inte för evigt.

– Nej, jag tänker nog gå i pension. Alla får ju gå i pension utom vi artister som ska åbäka oss hela tiden. Varför skulle inte jag kunna luta mig tillbaka och dricka vin på något varmt ställe? Jag vill inte hålla på med mindre och mindre roller och sedan försvinna.

Du är en populär artist. Tror du inte att folk kommer sakna dig?

– Äsch. Jag tror att man kanske kommer sakna mig en liten stund. Sen kommer man gå vidare för man hittar någon annan som är roligare. Och det är helt okej, det med.

Han är en äkta Stockholms­kille. Född och uppvuxen. Men kärleken förde Jonas Gardell en tid till Hultsbruk utanför Åby i Norrköping. Till den första kärleken Stefan som jobbade på ett biodynamiskt jordbruk.

– Det var min första stora kärlek. Jag har rensat ogräs i Östergötland något ofantligt. Sen rymde jag i princip därifrån, säger Gardell.

Med släkt i Finspång har Jonas Gardell delar av sina rötter i länet. Det var också så han fick tag i sin favoritlöpsedel, daterad tisdag 8 december 1992, och ett inslag i showen.

Där står följande: ”Jonas Gardell kommer till Finspång” – och på undre raden ”Jesusbarnet redan i Risinge”. En lyckligt, olyckligt, sammanträffande.

I 30 år har han intagit scener runt om i landet. Det Sverige Jonas Gardell upp­träder för i dag är inte samma som för 30 år sedan.

Tycker du att samhället är mer tolerant nu?

Jonas Gardell blir först tyst. Sedan säger han:

– Det här är jätteviktigt. Samhället ÄR mer tolerant i dag. Det är ingenting jag tycker. Jag har rätt, säger Gardell och förklarar att terminologin i just det samhälle vi lever i i dag är som allra viktigast.

– Man är helt förtvivlad efter Trumps seger. Vi kommer att få slåss för demokratin igen. Slag vi trodde att vi redan utkämpat. Därför är det så viktigt att inte glömma kampen och vad vi vunnit för segrar, säger han.

På lördag står han på scenen i Norrköping igen.

– Det ska bli jätteroligt! De Geer är en lokal som jag tycker mycket om. Och föreställningen lämpar sig bra för större publik, säger Jonas Gardell.

Föreställningen är helt slutsåld. En extraföreställning sätts därför upp i Norrköping i vår.

Föreställningen

Så här beskriver Gardell föreställningen på hemsidan. ”Det här är INTE en best of-show. Det är INTE en greatest hits-kavalkad utan en skitrolig föreställning om åren som gått, drömmarna som sprack och segrarna som vanns.

På de här 30 åren har Jonas Gardell gått från att vara ett UFO på besök i Mellanmjölkens land till att vara nån som blivit välkomnad in, rentav folkkär.”

På lördag spelas den slutsålda showen på De Geer i Norrköping.

I vår hålls en extra­föreställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!