Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gåramåleriet ger oss en bild av ladsbygden före fotografiet

Gåramåleriet har länge varit en bortglömd bildvärld.Men länsarkivarie Albin Lindqvist har i tio års tid dokumenterat östgötska målningar av hus och gårdar. Arbetet har nu resulterat i antologin ”Gåramålarens naiva mystik”.– Syftet är att få upp folks ögon för gåramåleriet, säger han.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-11-23 08:11

Idag visar många upp sitt hem i inrednings- eller husbyggarbloggar. Gåramåleriet visar att det även förr fanns en vilja att dokumentera och stolt visa upp sitt hem.

De gamla målningarna av hus och gårdar ger oss en bild av svensk landsbygd före fotografins intåg.

Men tro inte att de detaljerade målningarna alltid är sanna.

– Precis som i dagens inredningsbloggar styrde man vad man ville visa, berättar Albin Lindqvist, länsarkivarie.

– Beställaren hade synpunkter på hur det såg ut. Ibland har man tagit med tillbyggnader som var planerade eller flaggstänger som inte fanns i verkligheten. Man kan också se exempel på att man förminskat grannens hus, för att framhäva sitt eget.

Tio års arbete

Nästan på dagen för tio år sedan fotograferade Albin Lindqvist den första målningen.

– Då var det en ideell inventering som jag började i min hemtrakt i Ringarums socken, berättar han.

När han senare började arbeta på Arkivförbundet sökte man pengar för en länsomfattande inventering. Men det visade sig vara svårt. Riksarkivet ansåg inte att måleriet var arkivmässigt och konstvärlden tyckte inte att den konstnärliga kvalitén var tillräckligt hög.

– Vi bestämde att köra vidare i mindre skala, till och från, men fortfarande länsomfattande, berättar Albin Lindqvist.

Ambulerande målare

Det var i princip bara män som målade sig fram från gård till gård. De flesta hade någon form av yrkesmålarskolning i botten.

– De här personerna har varit svåra att följa. Flera av dem har stått skrivna i folkbokföringen med osäker hemvist och de betraktades lite som bohemer, säger Albin.

Läs hela artikeln i lördagens tidning.

Fakta/Gåramåleri

Begreppet gåramålare eller gåramåleri myntades i samband med en utställning i Simrishamn i Skåne 1970. Nordiska museet blev inblandat och begreppet kom att användas i hela landet.

Östergötlands Arkivförbunds definition av gåramåleri ser främst till de lokala motiven, hem och gårdar. Andra definierar gåramåleri som måleri av självlärda konstnärer som försörjde sig på att färdas på landsbygden och mot betalnig måla böndernas gårdar. Fenomenet kom söderifrån, från Tyskland och Danmark. Gåramåleri fanns i Sverige från 1800-talets senare decennium till och med andra världskriget. Därefter kom alltmer flygfoton som handkolorerades.

Bland de målare som nämns i "Gåramålarens naiva mystik" boken finns t ex August Dahl, Carl-Johan Wester, Agda Clara Andersson och Hed Olof Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!