Det är den andra Konstrundan i Norrköping. Den första anordnades under pandemin, med en samlingsutställning på Spiralen, och öppna ateljéer. I år är samlingsutställningen i en tidigare verkstadslokal i källarplan i kulturkvarteret Hallarna, med start i måndags.
Det är litet, smalt och lite ruffigt, men väggarna är vitmålade och ljuset från fönstren är fint. Här visar 24 konstnärer var sitt verk, ett smörgåsbord för besökarna där de kan hämta inspiration till vilka konstnärer de vill besöka i ateljéerna i helgen.
De stora besöksmålen lördag och söndag är Företagsateljéerna i Hallarna, ateljéhuset Plankgatan 18 och ateljéhuset Kronan, samt Knäppingsborgsgatan 7B och Sandgatan 35. I år är det Margareta Brandin, bildkonstnär och ordförande i ateljéföreningen i Hallarna, och initiativtagaren och konstnären Dani Slipicevic som arrangerar Konstrundan.
– Vi har satt som krav att man ska vara medlem i KRO eller KIFiN, men vi har också öppnat upp med ett juryval, säger Margareta Brandin.
Hennes tanke med Galleri Hallarna framöver är att det ska vara som ett pop up-galleri, en förlängning till ateljéerna. På sikt skulle hon vilja ha ett större galleri i Hallarna, men det är upp till föreningen bakom kulturkvarteret att besluta om.
Information om konstrundan finns på www.pekingrunda.se, och på Facebook, Norrköping Konstrunda.
Varför en konstrunda?
– Varje större stad med självaktning och någon form av kulturell ambition ska väl ha en konstrunda! Det har man på Gotland och Skåne och man har det i Sollentuna där jag bott tidigare, säger Margareta Brandin som länge efterlyst en konstrunda i Norrköping.
– Det har krävts att vi gått ihop och skapat någon slags energi, som gör att det blir av. Det är klart att vi ska ha en konstrunda!
Enligt Hedvig Solvik, verksamhetsledare i kulturkvarteret Hallarna, är tanken att galleriet ska finnas kvar.
– Vi har redan fått förfrågningar om fler utställningar, och det är jättevälkommet. Vi har önskat oss ett galleri ganska länge, just för att ha öppet mera, att man kan svänga in här, svänga förbi på någonting, säger Hedvig Solvik.
Dels är det roligt om konstnärerna i Hallarna använder det, endera för gemensamma utställningar eller var för sig, men man välkomnar också folk utifrån som vill ha en utställningsplats, på premisserna att man sköter utställningen själv, säger Solvik.