Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från tuffa Norrköping till överklassmiljön på Östermalm

Gudrun Furumark med rötter i Norrköping släpper sin första roman om en 16-årig Norrköpingstjej som flyttar till Stockholm.

Gudrun Furumark, författare till "Smartare smalare snyggare rikare". Hennes romandebut och första bok som handlar om en ung Norrköpingstjej på 90-talet som flyttar till Stockholm.

Gudrun Furumark, författare till "Smartare smalare snyggare rikare". Hennes romandebut och första bok som handlar om en ung Norrköpingstjej på 90-talet som flyttar till Stockholm.

Foto: Maria Wikström

Norrköping2021-11-14 14:00

"Smartare smalare snyggare rikare" är Gudruns romandebut som handlar om att vara ung tjej på 90-talet – "om det första mötet med borgerlighetens indiskreta charm och om kulturmännen som verkar i kulisserna", skriver förlaget Systerkonspirationen om romanen.

Gudrun Furumark kommer från Norrköping och flyttade till Stockholm när hon var 16 för att börja på Östra Reals gymnasium. Idag bor hon i Stockholm med sina tre tonårsbarn och arbetar som psykolog. I hennes roman får vi möta Sara, som liksom Gudrun flyttar från Norrköping till Stockholm i 16 års ålder, och börjar på Östra Reals gymnasium.

Gudrun gick länge i tankarna om att skriva en bok. Hon har alltid gillat att skriva, men det var inte förrän en sen vardagskväll för sju år sedan som hon bestämde sig.

Hon hade varit på en bokcirkel och inspirerats av samtalet när de diskuterade boken "Stål" av Silvia Avallone.

– Det var så fint, alla öppnade upp sig och vi pratade om hur det var att vara tonåring och tjej. Det hände något med mig där, säger Gudrun.

På väg hem från bokcirkeln stötte hon på en gammal klasskompis från gymnasiet.

– Jag kände att jag hade något slags flow den där kvällen. Det slutade med att vi pratade massor om vår upplevelse av vår gymnasietid. Efter det samtalet bestämde jag mig att börja skriva på boken.

Bygger boken på verkliga händelser?

– Det är en roman med fiktion, men det finns miljöer och stämningar i boken som jag själv grubblat över. Den utspelar sig mycket på Östermalm där jag själv spenderade mycket tid som ung. Jag, precis som huvudpersonen, såg på den där överklassmiljön i Stockholm med någon slags förvånad Norrköpingsblick.

Vem vill du ska läsa boken?

– Jag tänker att den är för personer som liksom jag älskar berättelser. När man vill känna "oj, hur ska det här gå, kommer tjejerna verkligen reda ut det här" samtidigt som det finns flera nivåer man kan grubbla över, som makt och klass. Boken är för den som vill ha både och.

Gudrun berättar att hon upplevde ett hårdare och tuffare klimat i Norrköping på 90-talet. Stack man ut litegrann kunde både hon och hennes vänner få olika glåpord kastade på sig, något som huvudpersonen i boken också blir utsatt för.

I boken har Gudrun även skildrat flera Norrköpingsmiljöer, bland annat en scen på Lindahls konditori och en på New Delhi, som Gudrun berättar var ett indiskt sunkställe som hon själv hängde mycket på som ung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!