Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Framtidsspaning med satirtecknare: "Vart är vi på väg?"

"Godmorgon, Framtid! Utopi eller dystopi?" heter utställningen där sex satirtecknare, några av världens främsta politiska illustratörer, framtidsspanar på Arbetets museum.

Intendent Carina Milde vid Ann Telnaes kommentar kring hemlösheten i USA, i satirutställningen "Godmorgon, Framtid!" som visas på Arbetets museum från den 30 oktober till den 24 april.

Intendent Carina Milde vid Ann Telnaes kommentar kring hemlösheten i USA, i satirutställningen "Godmorgon, Framtid!" som visas på Arbetets museum från den 30 oktober till den 24 april.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-10-30 08:00

– "Godmorgon, framtid" – vi hade inspiration från "Brave new world" och "The future´s so bright, I gotta wear shades". Utopi eller dystopi? Vad är det man ser när man blickar in i kristallkulan? Vart är vi på väg? säger Carina Milde, projektledare för utställningen.

– Vi har vänt oss till sex stycken av våra absoluta favoriter, sex tecknare från olika delar av världen. 

Det mesta är nyproducerat för utställningen, men det finns också teckningar som publicerats i tidningar tidigare. Flera av tecknarna är tidigare EWK-pristagare.

Ann Telnaes, USA, Pulitzerprisbelönad tecknare för Washington Post, är en klassisk satirtecknare, som levererar sina editorial cartoons dagligen, kommentarer till det politiska dagliga samtalet i USA. 

Bland ämnena Telnaes valt att lyfta finns hemlösheten i det egna landet, skildrat genom teckningar av uteliggare på ränderna på den amerikanska flaggan. Hon har också kommenterat vapenlagarna i USA, och pandemieffekten att vatten- och luftkvalitén förbättrats när många stannat hemma och låtit bilen stå.

undefined
Carina Milde gillar det Matisseinspirerade formspråket i Mia Mottelsons bild av övervakningssamhället.

Mia Mottelson, Danmark, tar med ett Matisseinspirerat formspråk upp övervakningssamhället, framtiden för våra barn och hoppet om att åtminstone naturen kommer att hitta ett sätt att frodas när människan utplånat sig själv. 

Siri Dokken tecknar för Dagsavisen i Norge. 

– Den här heter "Patriarkatet", säger Carina Milde och visar på en bild av två män som stelnat, som stenstoder med spindelväv mellan de öppna gapen och höjda fingrarna.

undefined
Robotarna tar över. Bild av den egyptiska tecknaren Doaa el-Adl.

Den egyptiska tecknaren Doaa el-Adl har tecknat ett samhälle där robotarna tagit över. Marilena Nardi är en italiensk tecknare, känd för att utmana den italienska maffian. En av bilderna här handlar om allt skräp vi lämnar efter oss till våra barn, en annan om djurplågeriet i den industriella avel som skapar monster.

"Memento mori" av Karin Z Sunvisson, Sverige, är inspirerad av EWK:s bilder av fiske i Östersjön och en oljeindränkt gås. Sunvisson har också en bild av Arbetets museum, där vattnet stigit över halva byggnaden, en klimatkommentar.

undefined
Vattnet stiger kring Arbetets museum. Klimatkrisen sedd med Karin Z Sunvissons ögon.

– Vad är hoppet i det här, vad är det hoppfulla i utställningen? Det är just att vi har tecknare som inte slutar att kommentera, som inte slutar att bearbeta, och som framför allt också utmanar oss att kunna skratta åt eländet, säger Carina Milde.

Utställningen pågår under perioden 30 oktober till 24 april.

Karta: Arbetets museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!