Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Man slås av deras klockrena kompositioner"

Fönster på en blå fasad. Ljuset över Strykjärnet. Eleverna på Matteusskolans grundsärskola har med Ipad fångat sin stad, ett fotoprojekt tillsammans med konstnären Aldís Ellertsdóttir.

Alexandra Magripli, konstnären Aldís Ellertsdóttir, och Edis Ismet Husic i utställningen på Galleri Krumeluren på Konstmuseet. Den blå fasaden är Alexandras bild och bilden med tummen upp i bakgrunden är tagen av Edis.

Alexandra Magripli, konstnären Aldís Ellertsdóttir, och Edis Ismet Husic i utställningen på Galleri Krumeluren på Konstmuseet. Den blå fasaden är Alexandras bild och bilden med tummen upp i bakgrunden är tagen av Edis.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2022-02-11 16:00

Nu ställer eleverna ut på Galleri Krumeluren på Norrköpings konstmuseum. Utställningen "Vi i staden", en trappa ned på museet, visas till den 27 februari.

Hur upptäcker vi staden genom oss själva? Vad gillar vi att se? Vad finns runt omkring oss? Vilka detaljer kan vi få syn på? Vilka byggnader gillar vi att se? Det var funderingar som eleverna fick med sig på fotopromenader i Norrköping.

Utställningen är ett Skapande skola-projekt i samarbete med konstnären Aldís Ellertsdóttir under höstterminen 2021. Ellertsdóttir, som nyligen anställts vid Konstmuseet för att ta hand om depositionskonst, hänga ut konst i offentliga verksamheter, pejlade intresset hos museet att visa elevernas fotografier och fick positiv respons.

– Det är så fantastiska barn! säger hon om eleverna hon arbetat med.

Då skolan redan börjat jobba med arkitektur blev det ingången också i fotoprojektet – men eleverna hade blick även för andra saker, så under processen ändrades titeln flera gånger.

Det var väldigt svårt att välja ut vilka bilder som skulle vara med, då resultatet blev så bra, berättar Aldís Ellertsdóttir. Eleverna fick till slut med två bilder vardera. Totalt visas här 36 bilder.

– Man slås av deras klockrena kompositioner, säger Aldís Ellertsdóttir, som under resans gång pratat med eleverna om hur man kan ta bilder.

– De kom in i det väldigt fort. Många pratar kanske inte verbalt så mycket, men det finns ett språk här, där de kan blomma ut. Det tyckte jag var väldigt fint. Det fanns en annan dimension i kommunikationen.

Alexandra Magripli, 11, har med sin Ipad fotograferat ett grönt löv i närbild, och ett utsnitt av en husfasad. Hon beskriver hur hon tänkte om den senare:

– Den är blå och har fyra fönster. Den var fin, och jag gillar blått, säger Alexandra.

Edis Ismet Husic, 11, visar sin favorit av de bilder han tagit, en bild på Strykjärnet, Arbetets museum, i Industrilandskapt.

– Jag gillar ljuset där, och formen, som ett strykjärn, säger Edis, som på fredagen besökte museet tillsammans med Alexandra och de andra skolkamraterna och läraren Lena Lindberg för att se både den egna utställningen och museets andra utställningar. 

Att alla eleverna var nöjda med hur deras bilder tog sig ut på väggarna var tydligt. "Oh my god" och "Vad fina!" var några spontana reaktioner.

Karta: Norrköpings Konstmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!