Det har hänt något i den vita kub som utgör Konstforums fotogalleri Studion. Jorden slår emot besökaren – åtminstone i två stora bilder av leråkrar.
– Jag började utforska jordarter i åkrarna och har varit där och grävt. Jag har jobbat med känslan och lukten av jord. Det känns som något väldigt basalt, säger hon.
I programbladet skriver hon: "Jorden minner om det som undflyr oss. Förruttnelse, fukt och tyngd."
Iscensatte bilderSjälv är Annika Thörn Legzdins född i Stockholm, där hon också bor och arbetar. Hon har en masterexamen från Akademien för fotografi på Konstfack och arbetar huvudsakligen med fotografi, video och objekt.
Tidigare har hon sysslat med iscensatt fotografi, där hon har använt sig själv som modell i filmiska miljöer. Bland annat har hon i sitt fotografi lyft fram destruktiva självskadebeteenden hos kvinnor och uttryckt en vilja att undersöka vad som händer bakom fasaderna.
Gör ingreppI "Variationer" finns inget iscensatt, där visas istället naturens skiftande ansikten och element. Bilderna är tagna vid naturreservatet Hagestad på Österlen.
– Reservatet är inhägnat och vi ska låta det vara, ändå är människan inne och petar. Avverkar och anpassar efter de arter vi vill ha, säger Annika.
Det har sagts om hennes fotokonst att den uppmärksammar oss på att vi är mer beroende av naturen, än naturen av oss – och att de pekar på människans egen sårbarhet i förhållande till naturens krafter.
Framhäver känslanTrots sådana intellektualiserande tolkningar hävdar hon själv att processen handlar mycket om naturens sinnlighet och om känsla i teknik och urval. De små bilderna i utställningen är tagna med lådkamera och Annika Thörn Legzdins känner en lockelse av slumpmässigheten i tekniken. I de större bilderna har hon också använt en analog kamera.
– Det är något annat som händer med kontrasterna, färgerna och med kornigheten som man missar annars. Det passar mitt uttryck bättre. Det blir nästan som måleri.