Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fotokonst som utforskar naturen

Uppfläkta jordåkrar och genomlysta trädkronor. Annika Thörn Legzdins fotokonst undersöker gränsen mellan vild och domesticerad natur. Vi träffade henne i utställningen "Variations" på Konstforum.

Annika Thörn Legzdins stället ut på Konstforums fotogalleri Studion, där hon också ställde ut för fyra år sedan.

Annika Thörn Legzdins stället ut på Konstforums fotogalleri Studion, där hon också ställde ut för fyra år sedan.

Foto: Fredrik Jonson

NORRKÖPING2016-01-16 06:30

Det har hänt något i den vita kub som utgör Konstforums fotogalleri Studion. Jorden slår emot besökaren – åtminstone i två stora bilder av leråkrar.

– Jag började utforska jordarter i åkrarna och har varit där och grävt. Jag har jobbat med känslan och lukten av jord. Det känns som något väldigt basalt, säger hon.

I programbladet skriver hon: "Jorden minner om det som undflyr oss. Förruttnelse, fukt och tyngd."

Iscensatte bilder

Själv är Annika Thörn Legzdins född i Stockholm, där hon också bor och arbetar. Hon har en masterexamen från Akademien för fotografi på Konstfack och arbetar huvudsakligen med fotografi, video och objekt.

Tidigare har hon sysslat med iscensatt fotografi, där hon har använt sig själv som modell i filmiska miljöer. Bland annat har hon i sitt fotografi lyft fram destruktiva självskadebeteenden hos kvinnor och uttryckt en vilja att undersöka vad som händer bakom fasaderna.

Gör ingrepp

I "Variationer" finns inget iscensatt, där visas istället naturens skiftande ansikten och element. Bilderna är tagna vid naturreservatet Hagestad på Österlen.

– Reservatet är inhägnat och vi ska låta det vara, ändå är människan inne och petar. Avverkar och anpassar efter de arter vi vill ha, säger Annika.

Det har sagts om hennes fotokonst att den uppmärksammar oss på att vi är mer beroende av naturen, än naturen av oss – och att de pekar på människans egen sårbarhet i förhållande till naturens krafter.

Framhäver känslan

Trots sådana intellektualiserande tolkningar hävdar hon själv att processen handlar mycket om naturens sinnlighet och om känsla i teknik och urval. De små bilderna i utställningen är tagna med lådkamera och Annika Thörn Legzdins känner en lockelse av slumpmässigheten i tekniken. I de större bilderna har hon också använt en analog kamera.

– Det är något annat som händer med kontrasterna, färgerna och med kornigheten som man missar annars. Det passar mitt uttryck bättre. Det blir nästan som måleri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!