Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Forskningsprojekt om konstskribent blir utställning

Aron Borelius var inte bara chef för Norrköpings konstmuseum, han var också konstskribent i Östergötlands Folkblad. "Det är förvånansvärt ofta som det han skriver om sen köps in", säger Martin Sundberg, intendent.

Martin Sundberg har forskat om Aron Borelius som bland annat köpte in Grünewalds "Det sjungande trädet". Forskningsprojekt har också mynnat ut i en utställning.

Martin Sundberg har forskat om Aron Borelius som bland annat köpte in Grünewalds "Det sjungande trädet". Forskningsprojekt har också mynnat ut i en utställning.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-03-26 10:00

När Norrköpings konstmuseum åter får slå upp portarna är det med två nya utställningar i bagaget. Den ena heter Säsongens bästa! och visar 130 verk från tiden då Aron Borelius var museichef. Det var perioden mellan 1945 och 1958 och samtidigt var han en flitig konstkritiker i Östergötlands Folkblad (dagens Folkbladet). Utställningen är resultatet av ett forskningsprojekt där Norrköpings Konstmuseum samarbetat med Göteborgs konstmuseum och Göteborgs universitet.

Martin Sundberg, intendent, blev nyfiken på sambandet mellan artiklarna Borelius skrev och de verk han köpte in.

– Han skrev ofta om det han ville köpa in till museet. Jag frågade mig hur mycket han kunde använda sig av artiklarna för att lyfta fram konstmuseet. Och man kan se att han arbetade så i hög grad. Där hade han en direkt kontakt med publiken.

Hjälpte det honom att få köpa in den konst han ville?

– På något sätt hade det den effekten. Alla museichefer är ju beroende av stiftelsens medel till inköp och han har i många fall lyckats övertyga styrelsen.

Borelius köpte till exempel in Grünewalds "Det sjungande trädet" och GANs "Hästtämjaren" men värnade samtidigt om naivismen med namn som Janne Andersson och Elin Pettersson.

Samtidigt var han kontroversiell på det sättet att han kunde byta verk med konstnärer och att han sålde verk ur den befintliga samlingen för att ha råd att köpa in andra. Det här ledde till både kris och debatt 1951.

– Sälja verk gör man inte som museum, vi har till uppgift att bevara och vårda. Så det blev en förtroendekris.

En central fråga som Martin Sundberg ställer sig både i forskningen och utställningen är varför vissa verk blir kända medan andra helt glöms bort.

Vad är svaret?

– Det handlar mycket om kontinuitet. Att ett verk lyfts fram under lång tid.

Som exempel tar han Det sjungande trädet, som blivit välkänd och som också alltid hänger framme. I den här utställningen blandas de kända verken med bortglömda.

– Det skaver lite i mötet mellan det kända och mindre kända, mellan det folkkära och det ingen visste finns.

När museet kan öppna igen är fortfarande oklart.

– Vi hoppas på april men vi kan tyvärr inte ge något svar nu. Den här utställningen skulle ha öppnat i februari. Vi hoppas verkligen att vi får öppna snart, det är lätt att hålla avstånd på museum tycker vi.

Karta: Norrköpings Konstmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!