Näst högst upp, på våning sex, på Arbetets museum öppnade Folkbladet i går utställningen "Årets bild. Nu & då."
Tre olika bildserier samsas på de blåa väggarna som leder in till restaurang Laxholmen. Här finns dels fotograferna Anita Kjellberg, Titti Olovsson, Robert Svensson, Janne Forsby och Niclas Sandbergs bästa bilder från 2010.
Bilderna presenteras precis på samma sätt som de gjordes i tidningen. Det är bilduppslag i XXL.
- Vi brukar alltid välja ut årets bästa bilder på det här sättet, säger Anita Kjellberg.
- Och vi tycker att det passar bra att presentera dem som vi gjorde i tidningen. Framförallt nu när Årets bild ska avgöras här i Norrköping, säger Robert Svensson.
Det är tack vare att Pressfotografernas Klubbs tävling Årets bild avgörs i Norrköping 18 mars, som Folkbladets fotografer nu ställer ut.
- När det är massa fotoutställningar här i Norrköping tänkte vi passa på och visa vad vi har gjort, förklarar Robert Svensson.
Niclas Sandberg fyller i:
- Det är viktigt med en sån här utställning. Det är att slå ett slag för hela vår yrkeskår. Traditionellt sett så är det de som skriver på en tidning som bestämmer, men bra bilder fäster man sig oftast lättare vid.
Jannes lycka
Utställningen ger även bilder som inte tillhör ett annat sammanhang. I symbios med de jättelika uppslagen sitter bilder som berättar en egen berättelse.
Här syns bland annat Zlatan Ibrahimovics stora karaktäristiska leende, Plura i skenet av ett azurblått scenljus och Janne Hellström med armarna rakt upp i vädret och med ett stadigt grepp om SM-bucklan från 1989.
- Jag ville få med bilder från hela min tid på Folkbladet och har fokuserat på porträtt. Bilden på Janne är dessutom en stor händelse inom sporten. Det var ju då IFK tog sitt senaste SM-guld, säger Svensson som också minns hur han fick framkalla och sända bilden på tidningen Arbetet i Malmö för att den skulle hinna fram till pressläggningen i tid.
Sorgens ansikte
Ett par meter från Janne Hellströms lycka sitter en bild som ger en helt annan känsla.
Bilden på de svartklädda kvinnorna vars ansikten är fyllda av sorg, tårar och smärta är tagen på en minnesstund av Hanna Konac, kioskägaren som mördades för nästan exakt två år sedan.
- Jag satt längst fram bland de gråtande kvinnorna när överprästen vinkade mig till sig. Jag trodde att han skulle skälla på mig för att jag inte visat respekt. Men istället föreslog han en ny plats så att jag kunde fota hela den sörjande församlingen, säger Sandberg.
Att återskapa ett sådant ögonblick med bilder är inte det lättaste.
- Det är en balansgång. Samtidigt som man inte vill vara respektlös vill man vara så nära händelsen som möjligt, säger Niclas Sandberg.
Svartvit karriär
Utställningen har i mångt och mycket hämtat sina bilder från senare år, bortsett från enstaka nedslag på 80-talet. Det finns dock en del av utställningen som gör ett rejälare hopp bakåt i tiden.
Anita Kjellberg som fotat åt Folkbladet sedan 1973 har bläddrat i sitt arkiv och plockat ut favoriter från tiden då bilderna inte kom i färg.
Bland annat finns en illustration av vardagen från 1984 då två anställda på en mack på Stockholmsvägen skyltar om bensinpriset - hela 3,17 kronor litern.
- Sådana uppdrag fick vi åka ut på jätteofta, minns Anita.
Bilden som sitter allra hårdast i minnet på Anita är dock från den ohyggliga olyckan på Norrköpings tågstation 1975. Det kraschade tåget har omringats av sjukvårdspersonal och brandmän som kämpar med räddningsarbetet.
- När vi kom fram till stationen minns jag att det var helt tyst. Då insåg man att det var något förfärligt som hade hänt. Det är den värsta olyckan jag varit på, säger Anita.
Utställningen sitter uppe till och med 24 mars.