Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Följ med till 30-talets Stockholm

Folklustspel med fart och fläkt i det fria. Det hör sommaren till i oasen Cederdalen, insprängd mellan köpladorna i Ingelsta. I år spelas Folket i Skinnarviksbergen.

Andreas Sneckenberg, initiativtagare och producent till Cederdalens friluftsteater, syns i rollen som filmregissör Sten Ståhler. Det är  en blinkning mot en av 20-talets stora filmregissörer, Mauritz Siller.

Andreas Sneckenberg, initiativtagare och producent till Cederdalens friluftsteater, syns i rollen som filmregissör Sten Ståhler. Det är en blinkning mot en av 20-talets stora filmregissörer, Mauritz Siller.

Foto:

NORRKÖPING2013-06-21 07:17

Folket i Skinnarviksbergen är en av Gideon Wahlbergs klassiker, vid sidan av Söderkåkar och Grabbarna i 57:an. Gideon Wahlberg var teaterdirektör på Arbis i Norrköping och genom att spela hans pjäser vill Cederdalen Kultur & Teater lyfta fram vår lokala teaterhistoria.

– Många av hans folklutspel skrevs här i Norrköping, även om de ofta hade premiär i Tantolunden. Det vi vill är att vårda ett stycke teaterhistoria och en fantastisk plats, säger producenten Andreas Sneckenberg.

Han talar sig varm om Cederdalens gårdsmiljö från 1870-tal som är i det närmaste oförändrad sedan mitten av 1900-talet. Här låg en handelsträdgård som drevs ända fram till 1998.

Numera är det vita putshuset privatbostad, men familjen har upplåtit den för friluftsteater sommartid sedan teatersatsningen drog igång 2007.

Men platsen blir nu istället Söders höjder i Stockholm på 1930-tal – fast man spelar inte på stockholmska.

– Det är inte så mycket Stockholm, egentligen. Det bara några gatunamn från gamla Söder som nämns. Men i finalsången kräver rimmet ett stockholmskt e, där bräker vi på lite extra, säger Mattias Schönbeck.

– Däremot har vi försökt att vara exakta i tid. Är det 1936 ska det vara det så långt vi bara kan. Det är väl min bakgrund som historiker och arkeolog som bidrar, fortsätter Mattias Schönbeck leende.

Kända ansikten

I ensemblen finns många kända ansikten, som varit med från år till år – och som publiken nog förväntar sig att möta. Bland dem finns Lotta Månsson, i år som Pigan Stina.

– Det är roligt med folklustspel, man att få vara med och föra vidare en kulturskatt och får spela ut hela sitt register. Det är gråt, skratt och skrik. Sedan är det är en ynnest att få spela i en sådan här oas!, säger Lotta Månsson i en kort paus under repetitionen.

Läs mer i Folkbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!