Det är ljudproducenten Lars Jonsson som ligger bakom utställningen, så det kanske inte är så förvånande att det är just ljud som är det valda mediet. I ett samarbete med Verkstad konsthall som han hjälper till att driva vill han förmedla upplevelsen av att leva i exil och känslan av att leva på flykt.
Vi besöker utställningen en regnig torsdagseftermiddag två dagar innan premiären. Två trappor upp i Verkstad konsthall som huserar i Hallarna på Tunnbindaregatan i Norrköping börjar Lars Jonsson berätta.
– Det här är något som jag velat göra länge. Även om jag länge har jobbat med ljud har jag inte gjort det på det här sättet tidigare. Jag vet inte om man ska kalla det ljudutställning eller ljudinstallation, man kan nog kalla det både och tror jag.
Ämnet har han valt för att han tycker att det är en viktig samhällsfråga att belysa.
– Det är kanske den viktigaste fråga som vi har att förhålla oss till just nu. Jag ser det som en av de stora ödesfrågorna i vår kultur.
När man kommer in i utställningsrummet slås man av en väldigt speciell ljudatmosfär, med en blandning av inspelningar på utländska språk och miljöljud.
–Det är meningen att det ska vara filmiskt och att besökaren ska associera ljuden till flytt och människor på resande fot. Även om man inte förstår allt som sägs kan ju en dikt som är uppläst på arabiska till exempel vara väldigt vacker, säger Lars Jonsson.
Cecilia Castro är pedagog på Verkstad konsthall. Hon har hjälpt till att utforma utställningen och är inne på samma spår.
– Det där är väldigt spännande och nästan något som är essensen i poesi. Även om lyssnaren kanske inte förstår allting kan det fortfarande påverka en.
På väggarna kan man läsa dikter från författare som har skrivit om flyktingskap. I ena sidan av rummet får man slå sig ned och lyssna på lyriska texter som behandlar ämnet. I den andra sidan av rummet kan man lyssna på författares egna erfarenheter.
Vad vill du att besökare ska ta med sig när de lämnat utställningen?
– Kanske ett nytt sätt att förhålla sig till flyktingskap och tänka efter lite extra. Det är så lätt att man glömmer bort att vi alla på ett eller annat sätt är invandrare, även om det rör sig om tusentals år bak i tiden, säger Lars jonsson.
Utställningen äger rum mellan 5 och 26 september.