Flygvapnet - även för kvinnor
Flygvapnet är mer än flygmaskiner - det består av människor. Några av dem får vi möta i utställningen Kvinnor i flyggvapnet som berättar om vardagen för kvinnliga officerare inom det svenska flygvapnet.
Utställningen Kvinnorna i flygvapnet tar upp teman i tre olika arbetsmiljöer. I duschen talas om kvinnans ensamma situation i en mansdominerad värld. Där hörs också en fiktiv dialog där männens fördomar speglas.
Foto: Titti Olovsson
- Flera poängterar att det känns som de syns mycket. I t ex utbildningssammanhang är det ofta bara en kvinna i klassen, det gör att hon blir mera påpassad. Allt hon gör märks, säger Kristina Olsson.- Vi valde duschrummet i vår gestaltning, där blir allt naket och tydligt, säger Maria Gullqvist. Till exempel tog det många år innan försvarsmakten införde en handduk som är bred nog att täcka både över- och underkropp.- En av kvinnorna berättade att hon i trappan ner till duschen alltid ropade: "Nu kommer det en flicka!". Det säger något om situationen. Det är många gånger killarna som känner sig obekväma, medan de här kvinnorna vet vad de gett sig in i och ofta inte störs nämnvärt, fortsätter Maria Gullqvist.Hemlighetsmakeri
Dokumentations- och utställningsprojekt och pågick i två år, mellan hösten 2006 och hösten 2008, och är ett samarbete mellan Arbetets museum och Flygvapenmuseum.- Det har varit fascinerande att få tillträde till arbetsplatser så långt ifrån ens egen tillvaro. De vi mött har också varit mer öppna och personliga än vi vågade hoppas på, säger Kristina Olsson om arbetet.Ett av de arbetsplatsbesök som gjorde starkast intryck och kändes mest främmande var på en hemlig, numera nedlagd, bergsanläggning som tillhörde F17 i Ronneby.- Vi fick inte åka vanlig taxi dit utan hämtades. Det var mycket hemlighetsmakeri och man ville inte att vi skulle veta exakt var vi var. Många av de bilder jag tog därifrån raderades eftersom det var en stridsledningscentral fick t ex ingen anslagstavla synas, berättar Maria Gullqvist.Utställningen har tidigare visats bland annat just på F17 i Ronneby, men även exempelvis Luftstridsskolan i Uppsala och Försvarshögskolan i Stockholm. Tanken är att den ska stimulera till diskussion om jämställdhet och könsroller.