● En del älskade när Norrköpings Filmfestival intog hela stan och spreds ut över Hörsalen, Harlekinen och Lilla Teatern. Den krånglande tekniken och slitna charmen i de gamla lokalerna tillhörde tjusningen med filmfestivalen.
Visst har arrangörerna bakom Flimmerfestivalen hört de synpunkterna. Men Louise Berg och Linnea Landers, festivalproducent, ger inte mycket för dem. De ser en mängd fördelar med att allt koncentreras till bion: kvalitetsmässigt, tekniskt och logistiskt.
- Även de som är skeptiska kommer nog att inse fördelarna. De hinner se mer film utan att behöva springa mellan lokalerna, säger Linnea Landers.
- Det hade känts väldigt bakåtsträvande att inte flytta filmfestivalen till Cnema. Vi vill vara med där det händer och bidra till filmens utveckling, säger Linnea Landers.
Eftersom Cnema stängt av sitt övriga utbud under festivalen har arrangörerna varit friare i programläggningen än de är vana vid. Årets festival har med sina 109 filmvisningar också fler visningar än fjolårets festival.
Tre öppningsfilmer
Festivalen bjuder på tio späckade filmdagar med 58 filmer och fyra kortfilmspaket. Allt inleds med kvällens tre öppningsfilmer: "Bobby Fisher Against the World" om den världsfrånvände schackmästaren, spanska Oscarbidraget "Even The Rain" och "Stockholm Östra" - en kärleksfilm med Mikael Persbrandt i huvudrollen.
Årets filmfestival lyfter fram ett antal teman: kvinnor, miljö och hbtq (homo-, bi-trans- och queerrealterade förhållanden). Festivalen samarbetar med Norrköping Pride som i anslutning till filmen "Break My Fall" inbjuder till samtal om hur hbtq-personer gestaltas inom filmen.
På söndag sker en specialvisning - ett åtta timmar långt seriemaraton av det brittiska kvalitetsdramat The Shadow Line. Festivalen gästas även av The Shadow Line-producenten Johann Knobel från London.
- Vi har bullat upp med kuddar och filtar för att det ska kännas mysigt. Vi känner oss väldigt spända på att se om någon orkar sitta alla åtta timmar, säger Louise Berg.
Barn får göra film
Nytt på årets filmfestivalen är att barn mellan 8 och 12 år nu på lördag får komma och göra egen kortfilm i Cnemas labb. Filmerna visas sedan som förfilmer till Jessica Lauréns barnfilm Vem är var? som visas den 15 oktober.
- Det är den första och enda barnfilmen i festivalens historia, berättar Linnea Landers.
Festivalen rymmer en rad föreläsningar och seminarium. På söndag talar exempelvis psykiatrikern Göran Rydén om hur Alien-filmerna kan ses som en psykoanalytisk saga om moderskap. Därefter visas Alien - den åttonde passageraren.
Hela tisdagen står länets filmproduktion i centrum, då hålls ett heldagsseminarium på temat Från hobby till regional resurs.