När Linnéa Nolér fick uppdraget att skriva församlingens 150-åriga historia hade hon bara skrivit en b-uppsats i historia. Det har gått två år sedan dess. I dag är hon masterstudent på Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur, ISAK.
När vi träffas får Linnéa Nolér för första gången fick se den färdiga boken.
– Det är häftigt! För mig har den bara varit ett worddokument i min dator, utbrister hon.
– När jag hoppade på det här projektet visste jag inte om jag skulle klara av ett så här omfattande projekt. Att skriva för en uppdragsgivare var nytt. Men väldigt skönt. Jag har fått ett väldigt bra stöd under processen, säger hon.
I boken beskriver Linnéa Nolér bland annat väckelserörelsens framväxt, hur missionsföreningen bildades i Norrköping och församlingslivet från 1940 till idag, baserat på samtal i intervjugrupper med församlingsmedlemmar som har jobbat med ungdomar, social verksamhet samt sång och musik. Dessutom fanns en referensgrupp som tog fram bilder och letade fram material i arkivet.
Det var församlingens ordförande Ingvar Almrot som ville att någon utifrån skulle få uppdraget att skriva församlingens historia. För dem som varit engagerade personligen i verksamheten är det svårare att få distans till verksamheten, tror han.
– Vi ville ge en övergripande bild, och gärna en kritisk bild. Därför ville jag att någon utifrån skulle få uppdraget. Linnéa har fått läsa verksamhetsberättelser och protokoll och annat skrivet material. Men jag ville också få flera röster i församlingen att berätta. Därför delade vi in oss i grupper, som Linnéa kunde intervjua, berättar Ingvar Almrot.
– Jag har haft en känsla att det har blivit friare för Linnéa än om någon i församlingen hade skrivit. Alla i de olika grupperna har haft sina darlings, men Linnéa har balanserat det väldigt bra, säger Ingvar Almrot.
Ingvar Almrot har också själv skrivit några kapitel – om församlingens kyrkor och andra lokaler, ekumenik och pastorer. Bland de övriga rösterna finns organisten Hans Fagius och pianisten Mats Jansson som berättar om sin uppväxt med sång och musik i församlingen. Dessutom gör tre av församlingens tidigare pastorer tillbakablickar på verksamheten under olika årtionden. Åke Jansson på 60-talet, Per Jennervall på 70-talet och Henric Daréus var pastor 1988-2000. Daréus skriver om uppdraget att möta människor i akuta krissituationer: ”Ett sådant akut läge var när jag tidigt på morgonen den 28 september 1994 väcktes av ett telefonsamtal från polisen som berättade om Estonias förlisning."
Ett rikt bildmaterial finns i boken som formgivits av Henric Daréus. Många foton kommer från den fotointresserade församlingsmedlemmen Bengt Helmerud som dokumenterat verksamheten sedan sin ungdom. Bland bilderna finns också humoristiska karikatyrer signerade Ulf Larnemark.
Man har också valt att lägga in en tidigare minnesskrift från 75-årsjubileet 1940.
– När vi nästan var färdiga började vi fundera om folk har läst om de 75 första åren, då kom en jubileumsskrift. För dem som är nördar lade vi in den som en bilaga. Det är därför boken blev så tjock, ler Ingvar Almrot.
”Du som gick före oss” (titeln anspelar på Psalm 74) har en upplaga på 200 exemplar och releasefesten hålls på onsdag, den 18 november.