Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fint pris till största satsningen

Storsatsningen lönade sig – på onsdagen prisades Arbets museum för utställningen "Framtidsland". På Riksförbundet Sveriges Museers vårmöte i Sigtuna har föreningen Forum för utställare för sjunde året i rad delat ut priset Årets utställning.

Framtidsland. Arbetets museums största satsning någonsin är nu också prisat.

Framtidsland. Arbetets museums största satsning någonsin är nu också prisat.

Foto: Mikael Strand

norrköping2015-04-15 21:59

Priset ges till den utställning som under föregående år bäst har bidragit till att utveckla utställningsmediet i Sverige. Dessa har valts utifrån bästa utveckling av utställningsmediet med fokus på berättelse/dramaturgi, gestaltning, publikvänlighet och metoder. Priset består förutom ära och diplom i en fin vandringsplakett att stoltsera med på Arbetets museum under 2015.

Juryns motivering till att AM fick priset löd så här:

”Engagerande frågor i aktuellt ämne möter lekfull gestaltning. Utifrån ungdomars visioner inspireras besökaren till egna kreativa lösningar för ett hållbart samhälle. Med ett deltagande, starkt metodutvecklat innehåll och en flexibel design har Arbetets museum skapat en konsekvent genomförd och inspirerande utställning.”

Arbetets Museum var en av tre finalister, de andra var "Maktspel, Livrustkammaren i Stockholm och "I tavlornas värld" på Jamtli i Östersund.Totalt nominerades 21 utställningar nominerades.

Framtidsland är Arbetets museums största utställningsprojekt någonsin och pejlar in nutiden och ställer frågor om framtiden och en hållbar livsstil. Den kostade cirka miljoner kronor att uppföra och omkring 5,6 miljoner kronor har kommit in externt från LO, TCO, Svenskt Näringsliv, Kulturbryggan, Ax Foundation, Postkodslotteriet, ABF, Eon med flera.

Utställningen invigdes av Socialdemokraternas partiledare (innan han blev statsminister) Stefan Löfven i maj 2014 och pågår minst till 2019. Den har också besökts av bland andra kronprinsessan Victoria.

– Det är vårt djärvaste projekt någonsin, sa museichef Niklas Cserhalmi inför invigningen.

Utställningen tar vid där långköraren "Industriland" slutade på 1970-talet. Den tar avstamp med klimathotet och visar möjliga vägar in i framtiden. Hur vi kan bo, arbeta, färdas och konsumera utan att tära alltför mycket på jordens resurser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!